Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Auto APIA: În primele şase luni au fost înmatriculate de şase ori mai multe maşini rulate decât noi

APIA: În primele şase luni au fost înmatriculate de şase ori mai multe maşini rulate decât noi

Un articol de: -
Auto

Livrările totale de autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale) au înregistrat, în primele şase luni din 2017, o creştere generală de 17,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, cifră în interiorul căreia avem autoturismele cu o creştere de 21,7%, anunţă APIA, citată de Mediafax.

Pe plan european, asistăm la o temperare a ritmului de creştere a vânzărilor de autoturisme noi. Astfel, în primele şase luni din 2017, remarcăm o creştere generală de +4,7%.

Cele mai mari pieţe (care împreună acoperă cca. 3/4 din totalul Statelor Membre UE), cu exceptia UK (-1,3%), sunt, în continuare, în teritoriul pozitiv, înregistrând după primele şase luni următoarele evoluţii: Franţa +3,0%, Germania +3,1%, Italia +8,9%, Spania +7,1%, se arată într+un comunicat al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

În România, vânzările de autoturisme realizate în primele şase luni din 2017 au fost, ca şi în anii precedenţi, susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind de 66% (vs. 34% pers. fizice).

Comparativ cu primele 6 luni din 2016, este de remarcat faptul că au crescut atât ponderea, cât şi volumul achiziţiilor realizate de către pers. fizice (ponderea, de la 21% la 34%, iar volumul, cu 95%). Aceste cifre ne arată, de fapt, detaşarea tot mai mare a persoanelor fizice de Programul “Rabla”, care, astfel, începe să-şi reducă efectul de aşteptare pe care l-a generat în ultimii ani în piaţă.

În ceea ce priveşte autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizate), se observă faptul că, în primele şase luni din 2017, au fost înmatriculate peste 253.300 unităţi (cca. 84% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016), adică de 5,6 ori mai multe decât cele noi. Această situaţie se datorează, după cum APIA a şi semnalat încă de anul trecut, eliminării de la 1 februarie a.c. a Timbrului de Mediu.

Ceea ce este si mai grav insă, este faptul că s-a triplat numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate (Normele Euro3 si Euro2), respectiv de la cca. 35.710 unităţi în 2016 la cca. 103.607 unităţi în 2017.

 

 

Loading...