Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Auto CASCO cu Big Brother! Te asiguri că ești supravegheat

CASCO cu Big Brother! Te asiguri că ești supravegheat

Un articol de: -
Auto

Ofertă perfidă pentru șoferii din România! Aceștia ar putea beneficia de o reducere de 40% la plata polițelor de asigurări de tip CASCO, dar în schimb trebuie să renunțe la viață privată. Mai concret, pentru această reducere ei trebuie să accepte introducerea pe autoturisme a unui dispozit electronic de monitorizare.

Dacă aleg să introducă acest dispozitiv de monitorizare, vor fi tot timpul supravegheați pentru a vedea unde se deplasează și dacă încalcă vreo regulă de circulație.

"Înregistrează toate accelerările, decelerările maşinii, viteză pe care ai avut o în curbă, forţa centrifugă. Poate să înregistreze datele telemetrice ale unui accident, viteza la care faci accidentul", a explicat Călin Matei, directorul general al unei companii de asigurări, conform Adevărul.

Pentru moment, acest dispozitiv a fost introdus pe piață doar de către o companie de asigurări.

Specialiștii în Drept atrag atenția că prin această prevedere se încalcă anumite prevederi ale dreptului omului și prezintă un risc privind siguranța acestor informații private.

"Traseele folosite de o persoană, istoricul deplasărilor conţin date care ar putea fi valorificate împotriva cuiva. De pildă, ai putea să afli dacă o persoană frecventează o anumită locaţie, de unde se pot trage nişte concluzii. Deci, sunt o serie de date cu caracter personal care, la un moment dat, ar putea fi folosite împotriva cuiva care conduce o maşină monitorizată. Putem vorbi, practic, de o consecinţă de monitorizare a unei părţi din viaţa unei persoane. Şi mai e o problemă: împrumuţi cuiva maşina. Acea persoană ştie că maşina e monitorizată? Sunt o serie de probleme care decurg de aici", a explicat, pentru "Adevărul", avocatul Daniel Fenechiu.

"Putem vorbi de faptul că o persoană renunţă la nişte prevederi legale care îi protejează anumite date personale. Este vorba de o renunţare voluntară. Din punctul ăsta de vedere, dacă cineva e de acord să i le monitorizeze, e în regulă. Dar se pune problema utilizării respectivelor date. Adică se pune problema ce ar putea să facă o companie de asigurări cu aceste date. Unde le stochează? Cine are acces la el?

Dacă există o procedură care garantează că datele alea nu sunt folosite altfel, nu e nicio problemă. Dacă procedura nu este clar reglementată, pot fi probleme serioase", mai avertizează avocatul.

În schimb, compania de asigurări dă asigurări că pe această aplicație nu sunt stocate informații despre șofer, ci indici legaţi de diverşi parametri precum, latitudine, longitudine, folosiţi exclusiv în scopuri statistice şi pentru determinarea altor parametri derivaţi, precum viteza de deplasare, acceleraţia, forţa de frânare și altele. În plus, datele, susțin aceștia, ar fi stocate în formă codificată pe servere găzduite în centrele specializate, iar accesul la date este permis doar persoanelor care respecte normele privind preluarea datelor cu caracter personal.

Citeşte mai multe despre:   Big Brother,   CASCO,   supraveghere,   monitorizare,   șoferi
Loading...