Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri București centenar Biserici ale Bucureștiului: Biserica Zlătari, pomenită în acte încă din 1667, locul unde credicioșii au fost martorii unei minuni dumnezeiești (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Zlătari, pomenită în acte încă din 1667, locul unde credicioșii au fost martorii unei minuni dumnezeiești (VIDEO)

Un articol de: -
București centenar

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Biserica Zlătari, aflată pe Calea Victoriei, unde fiecare metru pătrat de caldarâm înseamnă un vestigiu de românism, își revendică numele de la meșterii zlătari din mahalaua Popii Manta. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului este pomenită în acte încă din 1667. Pe locul ei s-a ridicat o nouă biserică în anul 1705 cu ajutorul Spătarului Mihail Cantacuzino și a altor binefăcători. Avariată grav de cele două cutremure majore din secolul 19, ea a fost ridicată din temelii după planurile arhitectului Xavier Villacrose. Monumentala Pictură interioară în ulei poartă semnătura lui Gheorghe Tattarescu.

Se face simțită în penelul artistului influența artei religioase occidentale. Lumina soarelui intră în biserică prin minunate vitralii ce reprezintă icoane de sfinți.

Biserica

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

În perioada 2008- 2014 biserica a fost amplu consolidată și restaurată.

Din 1790 sfântul locas adăpostește mâna Sfântului Mucenic Ciprian, fost mare vrăjitor în Antiohia, convertit la creștinism prin evlavia sfintei mucenițe Iustina.

Foarte multi credincioși vin să se închine la sfintele moaște cautând alinare şi protecție.

Printre sfintele odoare ale bisericii se află și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Astazi, sfântul locaș are trei slujitori: preotul paroh consilier Nicolae Dascălu, preotul profesor Ioan Stancu și părintele Florin Ovidiu Constantin.

În 2014, la Zlătari a avut loc o minune dumnezeiască. La data de 21 mai, atunci când procesiunea cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu trecea pe Calea Victoriei prin dreptul Bisericii Zlătari, o  icoană reprezentand sfinții martiri brancoveni a început să izvorască mir. A fost scoasă în pridvorul bisericii pentru a onora martiriul celor 6 pentru creștinism. O mireasmă binefăcătoare a învăluit aceasta icoană si pe toţi pelerinii din apropiere. Minunea a durat doar o zi, dar a rămas în cugetele celor prezenți.

Astăzi, icoana este pusă la loc de cinste în biserică şi poarta urmele lacrimilor de mir izvorâte din chipurile celor 6 martiri.

Dacă paşii te duc într-acolo, pelerinule, nu zăbovi, intră și vezi cu ochii tăi încă o dovadă a lui Dumnezeu, a sfințeniei martirilor Brâncoveni, așa cum consideră însuși Prefericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 
 
Loading...