Constantin Bălăceanu-Stolnici, despre anul Centenarului: Am trăit sub trei din cei patru regi ai României. Acum e prima oară când nu mai există niciun rege. Asta e tristețea mea (FOTO)

Constantin Bălăceanu-Stolnici, despre anul Centenarului: Am trăit sub trei din cei patru regi ai României. Acum e prima oară când nu mai există niciun rege. Asta e tristețea mea (FOTO)

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Nimic nu este mai potrivit în anul Centenarului, decât un eveniment dedicat Regalității în cel mai mare parc din Capitală, care și-a schimbat recent numele din Parcul Herăstrău, în Parcul Regele Mihai. În urma unei colaborări cu Casa Regală, Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a deschis în acest loc expoziția intitulată10 mai – Ziua Regalității, care ilustrează unele dintre cele mai importante momente din istoria poporului român și totodată a regalității, aducând în atenția vizitatorilor o serie de lucrări tematice ce relevă rolul figurilor regale ale României în dezvoltarea statului modern, completate atât de fotografii originale cu membrii Casei Regale, cât și de obiecte de epocă, uniforme militare din Batalionul de Gardă Regală, medalii, insigne, ordine și distincții militare.

La acest eveniment a participat și Principesa Maria a României, fiica cea mică a Regelui Mihai I.S-a născutpe 13 iulie 1964, la Copenhaga. Și-a făcut studiile în Elveția, dar în cea mai mare parte a timpului a locuit înStatele Unite ale Americii.

Sursa foto: B1.ro

Sursa foto: B1.ro

Cu această ocazie, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre contribuția extraordinară a regilor României la destinul țării noastre și despre semnificațiile multiple ale zilei de 10 mai, mai ales în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire.

Sursa foto: B1.ro

Suntem în anul în care sărbătorim centenarul Marii Uniri și ne aflam la o expoziție dedicata regalității. Vorbiți-ne puțin despre contribuția regalității la destinul istoric al României și despre semnificația zilei de 10 mai.

Constantin Bălăceanu-Stolnici: Am trăit sub trei din cei patru regi ai României. Am început existența mea sub Regele Ferdinand, adolescența mea sub Relege Carol al II-lea, tinerețea și continuarea sub Regele Mihai I. Am rămas cu ideea că cea mai bună formă de organizare statală a noastră a fost monarhia constituțională și, în special varianta care se baza pe Constituția din 1923, după ce România a devenit România Mare. Am avut norocul ca la sfârșitul secolului al XIX-lea să ieșim din mentalitatea post-medievală, post-fanariotă datorită păcii de la Paris, din 1856, care a postulat, printre altele, venirea unui domnitor străin. După plecarea principelui Cuza, în februarie 1866, a fost un moment de panică pentru că cel desemnat să ocupe tronul României nu a vrut să-l accepte. Din fericire, vărul primar al bunicului meu, Ion Bălăceanu, era la Paris, îl cunoștea bine pe Napoleon al III-lea, și s-au gândit și l-au ales pe principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. A fost o alegere fericită, care putea să iasă foarte prost, dar care a ieșit foarte bine.

Sursa foto: B1.ro

Principele Carol, ca să vină în România, a trebuit să treacă într-o formă ascunsă, într-o formă cripticăpentru că marile puteri aveau reticențe, nu le plăcea acest lucru. Singurul care a permis atunci a fost Bismarck. Principele Carol a venit clandestin, a fost întâmpinat de Ion Brătianu la Baziaș. A fost un moment important în istoria noastră pentru că principele Carol s-a dovedit a fi nu numai un om cumsecade, dar un mare om de stat care a înțeles cum să facă modernizarea României. Eram o țară abia ieșită și încă aflată sub dominația otomană. Principele Carol, când a venit aici, a venit într-o țară care încă făcea parte din Imperiul Otoman.

De abia în 1879 și numai după Pacea de la Berlin, condusă de Bismarck, influențat și de principele Carol, am ieșit de sub o dominație de cinci secole a Imperiului Otoman. Ziua de 10 mai este ziua prin care noi ne-am eliberat, am redevenitun stat independent, am scăpat de sub dominația otomană, am scăpat și de sub tutela celorlalte state europene care se coalizaseră împotriva noastră și am devenit un stat independent datorită, în mare măsură, influenței personale a domnitorului Carol I.

Sursa foto: B1.ro

Tot Principele Carol, tot într-o zi de 10 mai, ne-a ridicat la rangul de Regat. Poate spuneți că era vorba doar de etichetă. Nu e vorba doar de etichetă. În Europa acelor vremuri a fost un pas foarte important pentru afirmarea României vechi în contextul țărilor europene și asta a fost datorită prestigiului Principelui Carol. În 1881, însuși Împăratul Austriei a venit la București, la invitația Regelui Carol, a fost la Sinaia și venirea unuia dintre împărații unei mari puteri europene care, într-un fel ne era adversară nouă, a fost un succes personal al dinastiei.

După aceea, Regele următor ne-a dat întregirea țării. Împlinim acum 100 de ani de când, pentru prima oară aproape toți românii au fost strânși în aceeași unitate statală. Destinul nostru istoric a făcut ca de la obârșia noastră să fim împărțiți și să nu avem posibilitatea, decât sclipirea aceea de câțiva ani a lui Mihai Viteazul, să fimuniți. Iată că dinastia, împreună cu Brătienii, prin eforturile extraordinare pe care le-au făcut de pregătire a intrării noastre în Primul Război Mondial, dar mai ales negocierile importante care au avut loc după război, pentru cănu ni s-a oferit România Mare, a fost o luptă diplomatică în care, iarăși, dinastia s-a implicat. Regina Maria a făcut treabă de diplomat și pot spune sigur că dacă astăzi la Timișoara se vorbește românește e datorită ei.

Regele Carol al II-lea care este foarte ocultat, a fost unul dintre regii care au dezvoltat cultura românească, a făcut pentru cultura românească mai mult decât au făcut toate academiile noastre, a făcut Bucureștiul modern și a avut o viață politicăchinuită, între presiunile dictaturilor de centru din Europa centrală, care erau de dreapta, și presiunii dictaturii de stânga a rușilor și indiferența aproape criminală a popoarelor vest-europene. A reușit cu greutate și a plătit.

Sursa foto: B1.ro

Iar Regele Mihai a avut marele merit că a reîntregit România mutilată și a mai încercat ceva, a făcut un lucru extraordinar – 23 august. E tot un cadou al dinastiei. Eu am trăit acel 23 august. 23 august nu a fost o glumă, a fost un lucru de o importanță covârșitoare pentru că, pot să zică cârcotașii ce vor, armata rusă venea aici ca adversar, un tăvălug distructiv, pe de o parte. Pe de altă parte, războiul ar mai fi durat cel puțin șase-șapte luni, sute de mii de oameni ar mai fi murit și nu căpătam Ardealul, partea de nord a Ardealului.

Sursa foto: B1.ro

Datorită lui 23 august, datorită inversării alianțelor, Regele a făcut un gest istoric de o importanță covârșitoare. După aceea Regele a rămas singur, niciuna dintre puterile liberale, nici Anglia, nici Franța, nici America nu l-au susținut, s-au spălat pe mâini. Ce putea să facă în fața puhoiului care se abătuse asupra noastră?A trebuit să se încline și să se retragă, punând capăt, astfelunei dinastii care a fost unul dintre cele mai importante daruri pe care destinul l-a făcut istoriei României. Și pe aceste lucruri le serbăm noi la 10 mai.

Sursa foto: B1.ro

10 mai pentru mine a fost întotdeauna o sărbătoare, erau paradele acelea, dumneavoastră nu știți ce erau paradele în perioada regalității. Treceau pe Calea Victoriei, eu stau aproape de Calea Victoriei și vedeam cum trece parada, Regele, călare, Familia Regală, în trăsură, militarii în uniforme de lux, era ceva grandios. Dar, din păcate, s-au dus. Destinul istoric ne-a împins pe niște căi din care să sperăm să ieșim. Eu sunt mulțumit că, totuși, cineva s-a mai gândit să aducă aminte generațiilor tinere că a fost aici o monarhie care nu a fost numai de paradă, a făcut lucruri extraordinar de importante.

Sursa foto: B1.ro

Cât de importantă de ziua de 10 mai și, mai ales pentru tinerii din ziua de azi, cât de important este să știe ce a reprezentat această zi pentru istoria României?

Constantin Bălăceanu-Stolnici: Pentru mine 10 mai este importantă pentru că este Ziua regalității, îmi amintește de un regim politic care a fost unul dintre cele mai bune regimuri pe care le-a avut țara noastră în decursul istoriei ei și pentru că este o zi în care e comemorează evenimente extrem de importante în istoria noastră – întâlnirea dinastiei, independența și proclamarea ca Regat și care au făcut ca România să fie România modernă. Și cred că este un lucru meritoriu că s-a organizat acest eveniment, că s-au organizat mici festivități care să reactiveze în memoria poporului amintirea dinastiei și a ceea ce a făcut pentru istoria noastră națională.

Cum facem să-i apropiem pe tineri de regalitate și să afle lucruri despre regalitate?

Constantin Bălăceanu-Stolnici: Să aveți programe, popularizați prin mediile de informare și cei care sunt responsabili de educație să introducă în manualele de istorie mai multe elemente pozitive pentru ca să poată oamenii să-și dea seama și să facă o comparație.

Este mai specială ziua de 10 mai de anul acesta având în vedere că ne aflăm în anul centenar? Are o încărcătură simbolică aparte?

Constantin Bălăceanu-Stolnici: E o încărcătură simbolică, dar e și specială pentru că e prima oară când nu mai există niciun rege. A dispărut. Și asta e tristețea mea.

Sursa foto: B1.ro

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe