Regina Maria, elogiată în Anul Centenar. Directorul adjunct al Muzeului Național Cotroceni: Deși englezoaică la origine și căsătorită cu un german, pe tronul României, Regina a devenit o adevărată româncă (FOTO)

Regina Maria, elogiată în Anul Centenar. Directorul adjunct al Muzeului Național Cotroceni: Deși englezoaică la origine și căsătorită cu un german, pe tronul României, Regina a devenit o adevărată româncă (FOTO)
Foto: B1.ro

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Regina Maria este una dintre figurile istorice care au influențat în mod decisiv destinul României. Cu un caracter extrem de puternic și o frumusețe aparte, suverana a fost una dintre cele mai admirate și influente personalități ale epocii sale și le-a inspirat pe doamnele vremii, dar continuă să fie o sursă de inspirație și pentru femeile de astăzi. Iar în anul în care România sărbătorește un secol de la Marea Unire, Regina a fost omagiată printr-o expoziție deschisă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău). Despre felul în care suverana și-a pus amprenta asupra istoriei României, dar și despre expoziția ”Regina Maria – un veac de inspirație”, a vorbit Ștefania Dinu, director adjunct al Muzeului Național Cotroceni, într-un interviu pentru B1.ro.

Foto: B1.ro

B1.ro: Ce ar trebui să rețină tinerii din ziua de astăzi despre personalitatea Reginei Maria?

Ștefania Dinu: În primul rând, că a fost Regina României. Că a domnit ca Regină între 1914 și 1927, atât timp cât a trăit soțul ei, Regele Ferdinand. A fost o regină care s-a dedicate țării sale pentru că a luptat foarte mult ca România să-și ducă la capăt idealul național, să și-l împlinească. Ei au preluat acest proiect de țară, s-au integrat foarte bine în cadrul societății românești, au înțeles foarte bine ceea ce doreau românii la acel moment, intrarea în Război și realizarea statului național, unitar român, au luptat pentru acest lucru. A fost pe front, a reușit să coalizeze în jurul ei forțe care să sprijine acest război, pentru că era nevoie de foarte mult ajutor, de foarte multe lucruri care lipseau, spitalele, medicamentele, alimentele. Ea a reușit să coalizeze în jurul ei doamnele din înalta societate, doamnele de onoare, oamenii politici, de cultură, medicii, care au reușit să pună pe picioare un sistem de ambulanțe, ambulanțele Regina Maria. A reușit să reorganizeze Crucea Roșie, să patroneze împreună cu Alexandrina Cantacuzino Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe, care a contribuit la ajutorarea răniților, la asigurarea alimentelor pentru cei nevoiași din zona frontului și din spatele frontului. A patronat, de asemenea, Societatea Orfanilor de Război, a cărei președinte era Principesa Olga Sturdza, o prietenă a Reginei. Deci, cumva, a fost un model pentru femeile românce și pentru întreaga societate românească. Ar mai trebui să rețină că după realizarea Marii Uniri s-a implicat și în lupta diplomatică pentru că, la Conferința de pace de la Paris, din 1919, alături de delegația României, a reușit să-i convingă pe mai marii lumii că România Mare este o realitate și trebuie recunoscut acest fapt. A fost încoronată la Alba Iulia în 1922, alături de Regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari. A continuat să se ocupe de operele caritabile și de binefacere, a continuat să scrie și să se ocupe de hobby-urile ei, pictura, decorarea locuințelor. Și a fost tristă atunci când, în 1925, fiul ei cel mare, moștenitorul tronului, a renunțat la această calitate și a trăit o perioadă destul de nefericită în momentul în care fiul său a revenit pe tron, în 1930 și, cumva, a îndepărtat-o din viața politică, socială a țării pe care ea o iubea atât de mult. S-a îmbolnăvit în 1937, iar în 1938 a plecat într-un alt univers nefericită, totuși, și cu gândul că ar mai fi putut face foarte multe pentru România.

Foto: B1.ro

B1.ro: Credeți că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără flerul diplomatic și politic al Reginei Maria?

Ștefania Dinu:: Eu zic că Unirea ar fi fost posibilă. Nu toate meritele sunt ale Reginei Maria. În primul rând, Regele Ferdinand a fost cel care a avut cuvântul hotărâtor, împreună cu oamenii politici a vremii respective. Mă refer la Ionel Brătianu care a făcut totul ca în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Puterilor Centrale și ai Antantei să aleagă tabăra care promisese României realizarea idealului național. De asemenea, faptul că Regele Ferdinand era tot timpul la curent cu ceea ce se întâmpla pe front, făcea vizite frecvente, a promis pământ țăranilor, reforma agrară, a fost la curent cu mișcările unioniste din Bucovina, Basarabia și Transilvania, prin intermediul lui Ionel Brătianu și al celorlalți oameni politici. Așadar, meritul Regelui Ferdinand este la fel de mare ca cel al Reginei Maria, fiecare pe frontul său de luptă. Regele, pe frontul politic, Regina pe frontul acțiunilor caritabile și a sprijinirii efortului de război și prin organizarea de spitale, cantine, ajutorarea răniților și a celor săraci din spatele frontului. Deci a fost, de fapt, la acel moment, coagularea către acest obiectiv, a întregii societăți românești, iar contextul internațional a fost de așa natură încât a dat posibilitatea duceriii la bun sfârșit a acestui proiect.

Foto: B1.ro

B1.ro: Credeți că deschiderea acestei expoziții în Parcul Regele Mihai are o semnificație mai specială decât dacă expoziția ar fi avut loc într-un alt spațiu?

Ștefania Dinu: Orice expoziție care are în central ei personalitatea Reginei Maria este binevenită. Spațiul este informal pentru că este într-un parc, Parcul Regele Mihai, numit astfel după moartea lui, anul trecut. Eu zic că este binevenită pentru că, până la urmă, nu trebuie să fie o sală foarte cochetă sau într-o clădire cu rezonanță. Orice expoziție este destinată publicului și atunci, faptul că lumea se plimbă și, în același timp se relaxează și vizitând o expoziție, cred că este un lucru foarte bun în acest an, 2018, anul Centenarului Marii Uniri, astfel încât, oamenii să fie mai aproape de acea perioadă despre care cu toții vorbim și ne amintim acum.

Foto: B1.ro

Foto: B1.ro

B1.ro: Credeți că anul acesta ar merita Regina Maria, o dată în plus, o statuie, undeva în București sau în altă parte în țară?

Ștefania Dinu: Cu siguranță că ar merita pentru faptul că a fost una dintre marile personalități ale istoriei românilor, pentru că a iubit această țară cu bunele și cu relele ei și pentru că, deși, englezoaică, la origine, căsătorită cu un german, pe tronul României a devenit o adevărată româncă.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe