Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Cine schimbă România? Cine schimbă România - Fotoactivistul Mugur Vărzariu, românul care schimbă mentalitățile (VIDEO)

Cine schimbă România - Fotoactivistul Mugur Vărzariu, românul care schimbă mentalitățile (VIDEO)

Un articol de: -
Cine schimbă România?
B1 TV

continuă campania de conştientizare civică „Cine schimbă România”, lansată împreună cu mai multe canale media, care îşi propune promovarea publică a resurselor ce pot regenera societatea românească. Campania, cea mai amplă din presa noastră, se adresează tuturor românilor care pur şi simplu s-au săturat să mai fie spectatori la degradarea continuă a propriei ţări şi este deschisă oricui doreşte să se implice în promovarea oamenilor şi a soluţiilor care pot schimba cu adevărat România în bine.

Se spune că în viaţă cel mai greu e să convingi oamenii să accepte schimbările. Mugur Vărzariu a contrazis însă acestă vorbă veche prin fapte. Nu cu oamenii te lupţi ci cu mentalitaţile lor, susţine el. Mugur Vărzariu este un fotoactivist care a ales să schimbe ceva în România prin imagini. Pozele sale spun poveşti cutremurătoare, capabile să impresioneze chiar şi inimi de gheaţă. Temele abordate sunt cele sociale, acolo unde, spune el, găseşte nedreptăţi: rromi, droguri şi prostituţie. De ce a ales să facă asta? Simplu, pentru că a simţit că trebuie şi poate să schimbe ceva în România.

A ales să străpungă zidurile prejudecăţii prin amprenta sa: fotografia. Abordează teme delicate și de interes, care au depăşit de mult graniţele ţării. Mugur Vărzariu este românul care luptă să dea o șansă rromilor pentru o viață normală și liniștită în România. Când aude sau vede o nedreptate, îşi ia aparatul și imortalizează momentul.

„Rromii cerșesc, fură, fac, dar ei îi văd doar pe aceea pe care îi arată la televizor. Dacă astăzi noi nu suntem în stare de nimic, ne încălzim cu ideea că dacă dăm vina pe rromi, asta ne ajută, din punctul meu de vedere nu duce nicăieri”, susține Mugur Vărzariu.

A renunțat la o carieră strălucită în marketing după 15 ani de experiență și realizări, cu scopul de a salva destine. Povestea lui a început acum 2 ani, când a făcut un curs de fotografie. Primul său proiect a fost la Baia Mare, unde primarul aprobase construcţia unui zid înalt de 2 metri, care să separe un bloc în care locuiau romii din oraş de români.

Acum, Mugur este văzut de rromii din Baia Mare și nu numai ca un adevărat salvator. Munca sa nu a fost platită în bani, ci în sinceră recunoștință din partea oamenilor pentru care a luptat. 

„Nu toți rromii au palate cu turnulețe. Noi suntem vinovați pentru că ne-am complăcut să îi marginalizăm, să îi desconsiderăm”, spune Mugur.

El a reușit să fie cunoscut și pe plan internațional. Colaborează cu Fundații precum Amnesty International dar și cu UNICEF. Fotografiile sale au ajuns și în paginile unor mari publicaţii din lume precum „Le Monde", „The Economist", „The New York Times". A primit numeroase premii și a acordat și mai multe interviuri în presa internațională prin prisma fotografiilor sale.

Nu s-a implicat doar în proiecte interne. A vrut să imortalizeze și să arate lumii suferința din Egipt, Siria şi Libia. Merite nu caută, însă îi sunt recunoscute. Și așa a avut ocazia să îl cunoască chiar și pe Dalai Lama în timpul unei vizite în India.

Mugur Vărzariu: Noi suntem vinovați pentru că marginalizăm rromii
Embed:
Citeşte mai multe despre:   fotografii
Loading...