Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic 20 MILIARDE de metri cubi de gaze naturale recent DESCOPERITE în Marea Neagră stau SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

20 MILIARDE de metri cubi de gaze naturale recent DESCOPERITE în Marea Neagră stau SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

Un articol de: -
Economic

Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) a descoperit în Marea Neagră românească între 10 și 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar investițiile până la începerea producției, în anul 2019, ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari, a declarat, Mark Beacom, directorul general al companiei, relatează Agerpres. Totul depinde însă de modul în care Guvernul și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va gestiona Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia care încă nu este aprobat.

"Investițiile totale ale consorțiului la această concesiune se ridică în prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Este dificil să estimăm suma totală care urmează să fie investită până la punerea în producție, deoarece aceasta ar putea include și investițiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari SUA", a arătat directorul BSOG.

Acesta a mai estimat că proiectul va produce aproximativ 10% din consumul României timp de cinci ani.

Declarațiile lui Mark Beacom vin după ce, miercuri, președintele ANRE, Niculae Havrileț afirma că producția de gaze în Marea Neagră va începe la mijlocul anului viitor, moment în care România va deveni și exportator de gaze.

Estimările BSOG  sunt însă mai moderate: "În prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul românesc al Mării Negre se află în faza de pregătire în vederea aprobării. Dacă BSOG obține aprobarea la sfârșitul anului 2017, atunci, după finalizarea lucrărilor de construcții estimate să dureze doi ani, punerea în producție a zăcămintelor se va realiza în anul 2019", a explicat Beacom.

El a subliniat însă că realizarea proiectului depinde de acțiunile Guvernului și ale Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

"Cu toate acestea, în vederea obținerii aprobărilor necesare, există o serie de chestiuni în materie de legislație, care trebuie soluționate de Guvern și de ANRE. Există posibilitatea ca orice amânare în adoptarea acestor dispoziții legislative să determine întârzierea sau chiar anularea proiectului", a mai spus oficialul BSOG.

Estimările pentru primul an de exploatare a resurselor din Marea Neagră sunt de un miliard de metri cubi de gaze în primul an, producția urmând să crească treptat în următorii ani până la 4 miliarde de metri cubi pe an. La ora actuală România consumă 12 miliarde de metri cub de gaz, din care între 500 și 600 de milioane de metri cubi pe an sunt importați.

" Practic, cu aportul din primul an nu va mai fi nevoie de import, ci, mai mult, va trebui să creăm condiții pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor (BSOG) să aibă posibilitatea de a-și recupera investiția", a mai declarat președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Rămâne de văzut când va începe producția efectivă.

Citeşte mai multe despre:   Marea Neagra,   gaze,   ANRE
Loading...