Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic "Angajatorii din Transilvania ne întreabă dacă putem aduce sirieni care să lucreze în fabrici": Din cauza salariilor mici, România a rămas fără forță de muncă

"Angajatorii din Transilvania ne întreabă dacă putem aduce sirieni care să lucreze în fabrici": Din cauza salariilor mici, România a rămas fără forță de muncă

Un articol de: -
Foto: oradesibiu.ro Economic

România se confruntă cu un deficit major al forței de muncă. Potrivit ZF, angajatorii din Transilvania întreabă dacă pot aduce sirieni care să lucreze în fabrici.

„În Transilvania, angajatorii ne întreabă din ce în ce mai des de posibilitatea de a aduce imigranţi sirieni care să lucreze în fabrici, pentru că nu mai găsesc efectiv forţă de muncă. Nu mai există zone cu şomaj mare în România, poate cu excepţia Vasluiului, pentru că din restul regiunilor oamenii fie lucrează, fie au emigrat, iar firmele, mai ales cele din zona automotive, nu mai găsesc muncitori de niciun fel. Guvernul actual, dar şi cele viitoare, trebuie să înţeleagă că altă soluţie pentru atra­ge­rea de investiţii nu există decât dacă aducem forţă de muncă din alte ţări“, a spus Elena Antoneac, Head of Operations în cadrul companiei Nestlers Group, care oferă servicii de relocare.

În acest context, Guvernul pregătește lansarea unui draft al unei legi care să scurteze perioada de acordare a permiselor de mun­că pentru muncitorii din ţări non-UE care să vină să lucreze în România, pentru că deficitul de forţă de muncă a atins cote alarmante.

Angajatorii din centrul țării au mai relocat și în anii trecuri muncitori din zona Moldovei.

„Până acum s-a mers pe ideea: «lasă că se des­curcă investitorii». Şi este adevărat, investitorii s-au descurcat până acum, au făcut contracte cu peniten­cia­rele pentru a găsi mun­citori şi au fost prin biserici pen­tru a găsi mun­citori ne­cali­ficaţi, însă alte surse de noi angajaţi nu mai sunt. De aceea tragem un sem­nal de alarmă, atât pen­tru guver­na­rea actuală, cât şi pentru gu­vernările viitoa­re, pentru că, fără forţă de muncă dis­po­nibilă, Româ­nia rămâne fără investiţii“, a mai spus Elena Antoneac.

Tot pentru a acoperi forța de muncă, aceștia au apelat la penitenciare și biserici. Astfel, circa 400 de deţinuţi de la Penitenciarul Timișoara au fost angajaţi la companii precum TRW Automotive (producţie de componente auto), Rilug (confecţii de pantofi) sau AEM (producţie de contoare electrice). De asemenea, anul trecut şi Fujikura Automotive România a recrutat 150 de deţinuţi din penitenciarul Gherla în cadrul unui proiect similar.

România a rămas fără suficientă forţă de muncă disponibilă după ce în ultimii ani au plecat la muncă în străinătate peste 2,4 milioane de cetățeni. Moticul este unul cunoscut de toată lumea: Țara noastră are printre cele mai mici salarii din UE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   sirieni,   imigranti,   salariati
Loading...