ŞOC pe piaţa bancară: BCR nu mai este cea mai mare bancă din România

ŞOC pe piaţa bancară: BCR nu mai este cea mai mare bancă din România

Schimbare istorică pe piaţa bancară autohtonă.
Banca Transilvania (BT) a de­venit, în primele şase luni ale anului, cel mai mare şi profitabil grup bancar autohton, depăşindu-şi cel mai puternic rival, Banca Comercială Română (BCR).
Astfel, la sfârşitul lunii iunie, grupul BT avea active în va­loa­re de 75,3 miliarde de lei, în creştere cu 25% faţă de perioada similară din 2017 şi cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât principalul său competitor, grupul BCR, scrie zf.ro.

BT a obţinut, în prima jumătate a anului, un profit net de 865 milioane de lei, în creştere cu 67% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, grupul BCR a raportat un profit net de 697 milioane de lei, în timp ce BRD – Groupe Societe Generale a înregistrat un câştig de 756 milioane de lei.

Sursa citată notează că, în urmă cu zece ani, Banca Transilvania aproape că nu conta şi nu reprezenta nicidecum o ameninţare pentru BCR, care avea active de aproape patru ori mai mari şi care părea de neclintit. Nici pentru BRD, al doilea jucător la acea vreme, BT nu era un competitor de temut, având în vedere că di­mensiunea BRD era de 2,5 ori mai mare decât cea a băncii de la Cluj.

Ascensiunea din acest an a BT este, în primul rând, rezultatul achiziţiei Bancpost de la grupul Eurobank.

Urmăriți B1TV.ro și pe