Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Comparație șocantă. Mugur Isărescu: Și mortul e macrostabil (VIDEO)

Comparație șocantă. Mugur Isărescu: Și mortul e macrostabil (VIDEO)

Un articol de: -
Economic

Guvernatorul BNR a şocat audienţa la Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. Pe când dădea explicaţii despre macrostabilitate, Isărescu le-a povestit participanţilor la conferinţă despre concepţiile pe care specialiştii le aveau despre subiect în anii 90. Nimic nu e mai stabil decât un mort, îşi aminteşte guvernatorul BNR că era comparaţia preferată la acea vreme, informează B1 TV. Se potriveşte şi acum. 

”Este mare confuzie ce înseamnă această macrostabilitate. Am ieşit dintr-o poveste mai veche. Când eram eu mai tânăr, prin anii '90, mi se zicea: «Ce macrostabilitate, băi, Mugure, lasă-ne! Şi mortul e macrostabil». Se sărea calul departe. Cine e mai stabil decât unul rece şi pe masă?”, a rememorat Mugur Isărescu momentele de acum 27 de ani.

Comparație șocantă. Mugur Isărescu: Și mortul e macrostabil

”Cred că intenția de a se face plăcut audienței i-a cam jucat feste domnului gruvernator pentru că această comparație este nepotrivită întrucât, la fel ca în bancul acela «operație reușită, pacient mort» dacă înțelegem climatul de stabilitate ceva similar cu un mort, însemană că nici nu ar trebui să luăm în discuție astfel de prostii pentru că pe noi ne interesează ca acel mort să fie coafat și roșu în obraji în mod chimic, roșu să fie pentru că are sânge economia”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea. 

Guvernatorul BNR este la fel de pesimist şi acum.

”Orice creştere economică, dacă nu se face în condiţii de echilibre, mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă şi tendinţa pe termen lung nu este de apropiere a nivelurilor de creştere, de reducere a decalajelor, ci, dimpotrivă, pe termen lung constaţi că se adâncesc decalajele. Noi am spus că de macrostabilitate, de echilibru în general, trebuie să avem grijă ca de lumina ochilor. Poate că am exagerat, poate că nu e de joacă”, susține Isărescu. 

Comparaţia, care vine în contextul creşterii economice bazate doar pe consum, îşi are perfect locul în zilele noastre.

”În sine idee de a se menține niște parmetrii macrostabili să fie o greșeală, o prostie pentru că în momentul de față, nu numai în România în toată Europa, cu excepția Germaniei, motorul economic, ne place, nu ne place, este consumul. Ce este pericolus este consumul pe credit”, a mai spus Piperea. 
 

Citeşte mai multe despre:   BNR
Loading...