Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Deficitul bugetar general a urcat la 1,2% din PIB după primele 4 luni ale anului

Deficitul bugetar general a urcat la 1,2% din PIB după primele 4 luni ale anului

Un articol de: -
Foto: caleaeuropeana.ro Economic

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,2% din Produsul Intern Brut, după primele 4 luni din acest an, după ce, primul trimestru din 2013 s-a încheiat cu un deficit bugetar de 0,67% din PIB, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Astfel, în cursul lunii aprilie, ca urmare a plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a înregistrat o creştere a deficitului, influenţa de circa 0,2%, având caracter sezonier care se va recupera în luna mai.

În absenţa acestor plăţi anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, faţă de 0,85% din PIB în perioada similară a anului 2012.

În acest deficit este reflectată însă şi reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum şi reducerea arieratelor.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de aproximativ 65 miliarde lei, reprezentând 10,4% din PIB, au fost cu 4,3% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut (+11,0%, respectiv +5,9%), datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Încasările din TVA au crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia favorabilă evidenţiind faptul că acestea nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare.

Încasările din impozitul pe profit îun lna aprilie au fost în creştere cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012.

Citeşte mai multe despre:   pib,   deficit
Loading...