Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Experții financiari avertizează: Formularul 600 va provoca HAOS în fiscalitate

Experții financiari avertizează: Formularul 600 va provoca HAOS în fiscalitate

Un articol de: -
Foto: Pixabay.com Economic

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligaţia de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale (CAS) şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unei evaluări realizate la nivelul Fiscului.

Experții financiari critică însă modul în care arată formularul și spun că măsura anunțată de Fisc va provoca haos în fiscalitate.

 „Termenul de 31 ianuarie pentru depunerea formularului 600 este o grabă specifică a unui buget gol, prin care statul vrea să încaseze banii cât mai repede. Încă nu avem toate detaliile necesare pentru această declaraţie, este un haos“, a spus Valentina Saygo, managing partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accounting, potrivit Ziarului Financiar.

Formularul trebuie depus doar de contribuabilii care obţin venituri extrasalariale din surse precum: activităţi independente, chirii, investiţii, activităţi agricole etc. în cuantum cel puţin egal cu 12 salarii minime pe economie (respectiv 22.800 de lei, adică valoarea salariului minim brut pe economie de 1.900 lei x 12 luni).

Astfel, fiecare persoană care a obţinut în 2017 sau care crede că va obţine venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei în 2018 trebuie să plătească 35% din această sumă drept contribuţii la pensie (CAS – 25%) şi la sănătate (CASS – 10%), adică aproximativ 8.000 de lei.

Una dintre dificultăţile pe care le pot întâlni contribuabilii odată cu depunerea formularului 600 este familiarizarea inspectorilor fiscali cu această obligativitate de declarare şi informare corectă a contribuabililor într-un termen foarte scurt.

„Considerăm că o informare a contribuabililor la ghişeele ANAF cu privire la obligativitatea depunerii declaraţiei 600 este una insuficientă, fiind necesară o campanie la nivel naţional pentru o cât mai bună acoperire. O altă dificultate este imposibilitatea depunerii acestei declaraţii în format electronic. Înţelegem totuşi că ANAF a emis un comunicat de presă pe site-ul oficial al instituţiei în care se estimează că, începând cu 15 ianuarie 2018, declaraţia 600 va putea fi depusă şi în format electronic“, a explicat Radu Derscariu, Director Global Employer Services în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală Deloitte România.

Pe de altă parte, dacă o persoană estimează că va încasa peste 22.800 de lei anul acesta din venituri extra-salariale şi plăteşte 8.000 de lei la Fisc pentru contribuţii sociale în 2018, dar până la finalul anului va încasa o sumă mai mică, riscă să nu îşi mai poată recupera cei 8.000 de lei, pentru că sumele nu se vor regulariza, mai atrag atenția consultanţii.

„Nu ştiu dacă această decizie va duce la o colectare mai bună, sunt oameni care vor fi puşi pe drumuri şi cred că sunt mai mulţi de 210.000, sunt surprinsă de rapiditatea cu care a dat Fiscul aceste cifre“, a afirmat Valentina Saygo, managing partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

Citeşte mai multe despre:   ANAF
Loading...