Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Ipocrizia Guvernului: Firmele de stat, printre cei mai mari datornici la contribuții

Ipocrizia Guvernului: Firmele de stat, printre cei mai mari datornici la contribuții

Un articol de: -
Economic

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență prin care mută plata contribuțiilor de la angajat la angajator. Deși criticată de aproape toată lumea pentru efectele pe care le va produce, această decizie a fost apărată de guvernanți prin faptul că există angajatori care nu plătesc deloc contribuțiile salariale ale angajaților.

De aici apar însă două probleme. Prima, Ionuț Mișa a prezentat niște statistici alarmiste care au fost imediat contrazise de către ANAF. Dacă ministrul de Finanțe preciza că sunt 157.700 de firme cu datorii pentru peste 2 milioane de angajați, Fiscul îl contrazice public și arată că, la 30 septembrie, datele oficiale arată că există doar 35.750 firme și 10.900 persoane fizice. (Detalii AICI)

A doua, Guvernul arată o ipocrizie completă prin prezentarea acestor date prin atacuri dure la multinaționale, bănci, compania Dacia și aproape orice are capital străin sau angajează tineri care să fi ieșit apoi să protesteze împotriva guvernului și a măsurilor sale. Numai că executivul ar trebui să consulte datele oficiale și să vadă că printre cei mai mari datornici se află şi numeroase companii de stat, arată Digi24.

Un exemplu elocvent este Complexul Energetic Hunedoara are datorii la plata contribuţiilor de aproape jumătate de miliard de lei, cele mai mari restanţe sunt la asigurările sociale de stat. La rândul lor, datorii de peste 180 de milioane de lei are şi Romaero, cea mai mare companie din industria aeronautică română, în timp ce transportatorul feroviar de mărfuri, CFR, figurează la ANAF cu aproape 120 de milioane de lei.

Desigur că există și companii private care au datorii foarte mari.  Donau Chem are datorii până în 60 de milioane de lei. Chiar şi European Food, unul dintre veşnicii datornici la stat, are restanţe de 1 milion de lei la contribuţiile sociale, iar Oilfield Exploration Business Solutions, sub 100.000 de lei. 

Cu toate aceaste, Guvernul nu ar trebui să aplice un dublu standard și să prezinte ca tot ce e privat drept un dușman al țării și în același timp să bage sub preș problemele din mediul public pe care îl păstorește.

Citeşte mai multe despre:   companii de stat,   ipocrizie,   contribuții,   datorii,   Mișa
Loading...