Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Isărescu, despre creșterea ROBOR: "Trezorierii băncilor sperau în septembrie că vine o bancă al cărei nume începe cu R. (...) Dar R. n-a mai venit..."

Isărescu, despre creșterea ROBOR: "Trezorierii băncilor sperau în septembrie că vine o bancă al cărei nume începe cu R. (...) Dar R. n-a mai venit..."

Un articol de: -
Foto: DC News Economic

În momentul în care contul general al Trezoreriei Statului este la Banca Națională, banii care ajung în acel cont sunt retragere de masă monetară, iar dacă s-au retras în perioade de vârf, atunci când se plătesc impozitele, MFP ajunge să aibă în cont și 20 de miliarde de lei, a declarat joi Mugur Isărescu.

"Ar trebui să se înțeleagă mai bine faptul că în momentul în care contul general al Trezoreriei Statului este la Banca Națională, banii care ajung în acel cont sunt retragere de masă monetară. Distrugere temporară, ca să spunem așa- de o săptămână sau două- de masă monetară. Cu alte cuvinte, dacă ei au retras în perioade de vârf, atunci când se plătesc impozitele, MFP ajunge să aibă în cont și 20 de miliarde de lei. Noi le-am dat 9 miliarde și am compensat practic extragerea de masă monetară. De regulă, banii sunt atrași de MFP exact în perioada când băncile își formează rezervele minime obligatorii- în jurul datei de 24 ale lunii. Și atunci orice bancă, orice trezorieri- și gândiți-vă că sunt 40 de bănci deci 40 de trezorieri care se uită ca la cartoful fierbinte la câți bani au în cont", a explicat Guvernatorul BNR.

Pe zi, o bancă normală are câteva sute de încasări și de plăti, a mai spus Isărescu, potrivit Hotnews.

 "În plus, el trebuie să țină în rezerva minimă obigatorie un minim de lichiditate (...) Dacă ei nu țin suma necesară, vine BNR și îi aplică o dobândă penalizatoare. Le-am dat flexibilitatea să nu țină în fiecare zi, că e foarte greu să țină acolo o sumă minimă - să facă o medie pentru 30 de zile . Dar la începutul perioadei de rezervă minimă obligatorie, cei 40 sunt prudenți", precizează Isarescu.

Acestea sunt două lucruri care s-au întâmplat în septembrie, pentru prima oară după foarte mulți ani. La începutul perioadei de rezervă minimă obigatorie a venit și o colectare mai bună a Trezoreriei.

"De regulă rămâneau în piață 2-3 miliarde de lei. Fiecare trezorier știa că o să apară un deficit la mine în cont. Dar merg în piață și vine R. O bancă care începe cu R. și care avea permanent surplus de lichiditate. Și trosc!, îi lasă în piață. Și eu îi dau lui mai mult decât dacă i-ar lasa în piață și i-ar lua BNR la facilitatea de depozit. Îi dau cu 0.3-0.4 dobândă mai mare. Și trece o zi, trec două,  și nu mai apare R! Că Finanțele au colectat mai bine și i-au luat lui R lichiditatea. Și R n-a mai pus bani în piață. Așa sunt bancherii, sunt sperioși!",  a adăugat Guvernatorul.

El a mai explicat faptul că o lichiditate scăzută în piață ajută cursului leului.

În august - septembrie banca Rothschild a vrut să cumpere Bancpost și, totodată, încerca să împiedice Banca Transilvania să ajungă numărul unu pe piaţă.

Cu toate astea, Banca Transilvania a anunţat, în septembrie, că negocierile privind preluarea Bancpost vor continuă, finalizarea discuţiilor fiind estimată pentru sfârşitul lunii octombrie.

Citeşte mai multe despre:   mugur isărescu,   ROBOR,   BNR
Loading...