Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat joi seară, într-o intervenție în cadrul emisiuni ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, că Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles este singurul plan din UE care impune austeritate. Asta pentru că România a accesat și partea de împrumuturi din PNRR.
”Deocamdată noi nu cunoaștem foarte bine ce înseamnă PNRR și nu vina noastră pentru că însuși domnul ministru al Fondurilor, domnul Ghinea, spunea că n-a avut timp să citească tot materialul. (…) Eu am petrecut toată ziua de astăzi citind pe site-urile Uniunii Europene și ale altor țări mai importante ce înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență în alte țări. Nu seamănă niciunul cu planul nostru. Planul nostru este singurul care impune austeritate pentru că România este singura țară, împreună cu Italia – dar Italia este în altă situație –, e singura țară care a accesat și partea de împrumuturi a PNRR. Partea de împrumuturi presupune o condiționalitate, și anume capacitatea țării care a împrumutat să returneze banii. Asta înseamnă că trebuie să aibă un buget credibil, iar în momentul de față, România nu are un buget credibil, este în situația de deficit excesiv. Propunerea pe care guvernul nostru a făcut-o la Bruxelles a fost tocmai în a reduce cheltuielile bugetare, în așa fel încât să putem să ajungem la un buget credibil”, a explicat Mircea Coșea.
Profesorul a atras atenția asupra faptului că pe lângă reducerea cheltuielilor bugetare, în România era nevoie și de o creștere a colectărilor la buget.
”Cu alte cuvinte, trebuia făcut și invers, nu numai prin tăiere, ci și prin adaos. Adaosul înseamnă investiții, locuri de muncă, trecerea României pe o treaptă superioară a evoluției societății și industriei, care se numește faza a patra a revoluției industriale. Asta înseamnă primele două axe ale mecanismului european de redresare și reziliență din care rezultă planurile, și anume digitalizarea și tranziția la economia verde. Tranziția la economia verde nu se face doar cu bicicleta. Sunt extraordinar de multe elemente care cer investiții și bani mulți. Aici apare problema noastră pentru că investițiile pe care le-am face sunt investiții care depreciază balanța comercială pentru că noi nu creăm în România bunuri de capital”, a mai spus Mircea Coșea.