Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Moneda euro, sărăcia românului: Plătim mai mult decât ungurii sau cehii pentru produse similare

Moneda euro, sărăcia românului: Plătim mai mult decât ungurii sau cehii pentru produse similare

Un articol de: -
Economic

Obişnuinţa românului de a calcula totul în euro îl costă scump...la buzunar. Specialiştii atrag atenţia că la noi tot ce înseamnă produs de valoare: case, maşini, telefoane sau abonamente; este cotat în euro, iar din această cauză dăm mai multe decât ungurii, cehii sau bulgarii deşi beneficiem de produse identice.

Această obişnuinţă este una tipic românească, iar întrebaţi pe stradă oamenii nu au ştiut să explice de ce cotează totul în euro, în timp ce vecinii noştri se axează mereu pe moneda proprie, conform ştirileprotv.ro.

Iar acest obicei îi costă scump pe români deoarece leul este într-o continuă cădere în raport cu moneda euro, iar orice pierdere de valoare scumpesc cheltuielile zilnice ale românilor.

“Impactul cursului de schimb în România asupra inflaţiei este foarte mare. Suntem în continuare învăţaţi să gandim în euro - are şi un efect de avuţie foarte mare. Dacă ne gândim că preţurile la toate bunurile cu o valoare ridicată sunt cotate în euro: şi ce e foarte amuzant - automobile produse în România sunt cotate în euro iar în Polonia sau Ungaria sunt cotate în monedele lor naţionale, de aceea ei au un impact al cursului în inflaţie mult mai redus şi la noi transmisia e mult mai puternică”, afirmă Ciprian Dascălu, economist şef al unei bănci.

Concret, o maşină produsă la noi are un preţ în zloţi în Polonia, aproape neschimbat în ultimii 2 ani. La fel şi în Ungaria, în forinţi. La noi e în euro. Faţă de 2015, când cursul era mai mic, preţul unei astfel de maşini a crescut cu 1.560 de lei, bani pe care cumpărătorul roman trebuie să îi dea în plus, faţă de polonez şi maghiar de exemplu.

Momentan cursul de schimb are cel mai mare impact pe scumpiri, în ultimele trei luni, dintre toate componentele analizate de economişti. În Ungaria există reguli clare că preţurile să fie doar în forinţi, stipulate în legea pentru protecţia consumatorilor. La fel în Polonia şi Cehia. La noi preţurile pot fi în orice monedă, condiţia este doar ca plată să se facă în lei la cursul zilei.

Citeşte mai multe despre:   euro
Loading...