Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic PFP: Guvernul împarte pomeni nevoiaşilor ca să-şi cumpere liniştea. Nu contează că ţara nu are drumuri, şcoli, spitale. Golirea de bani a fondurilor de pensii e doar începutul

PFP: Guvernul împarte pomeni nevoiaşilor ca să-şi cumpere liniştea. Nu contează că ţara nu are drumuri, şcoli, spitale. Golirea de bani a fondurilor de pensii e doar începutul

Un articol de: -
Foto: Huff.ro Economic

Premierul Mihai Tudose și cabinetul pe care îl conduce dau dovadă de un analfabetism economic feroce, iar lupta acestora cu fondurile de pensii private ascunde interesul lor de a face rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense la care s-au înhămat, transmite Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii. Reprezentanții PFP s-au arătat stupefiați de declarațiile lui Tudose, dar și a altor guvernanți, potrivit cărora statul este un mai bun administrator al pensiilor decât privatul. 

PFP consideră că actualul Guvem, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce, ale cărui consecinţe nefaste vor afecta în mod extrem de grav atât economia României în ansamblu, cât şi pe fiecare român. Căci ce altă exprimare decât „analfabetism economic” putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? Sau, simplu spus, care cheltuieşte mult mai mult decât câştigă? Informaţiile sunt pretutindeni, la un click distanţă: sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoarea în cifre a deficitului anual atinge cote ameţitoare, de chiar 15 miliarde let (aproximativ 3,5 miliarde euro). Apoi, este inimaginabilă folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem care nu investeşte nimic din sumele colectate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiţiei, precum la Pilonul 2)”, transmite Asociația, citată de Adevărul. 

PFP mai atrage atenția că fondul de pensii administrat de stat nu are cum să aibă randament, cum susține Tudose, tocmai pentru că nu investește niciun ban și tot ce produce consumă instant, ba chiar se și împrumută: ”Ne este imposibil să înţelegem cum prim-ministrul şi Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuţiile sociale plătite de salariaţii actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie. Nu există nici o acumulare, nici o învestire a banilor din sistemul de pensii în beneficiul actualilor salariaţi sau pensionari. Altfel spus, tot ce se produce se consumă instant şi, pentru a acoperi deficitul, se mai iau şi împrumuturi”. 

Asociația îl mai acuză pe premier că jignește pur și simplu inteligența viitorilor pensionari.

PFP mai transmite că Guvernul nu este interesat de binele pensionarilor sau de randamentul Pilonului II de pensii, ci vrea doar să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile la care s-a înhămat: ”În realitate, Guvernul nu este interesat nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul aşa-zis inferior al folidurilor de pensii tip Pilon 2. Altfel, am fi auzit discuţii despre modalităţi de îmbunătăţire a activităţii acestor fonduri, pentru a le ajuta să obţină randamente superioare. Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal şi cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă. Situaţia este foarte simplă, de asemenea: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul doreşte să îi preia. Şi dacă măsurile radicale de tipul naţionalizării/desfiinţării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicaţii pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părţi a lor”. 

PFP averizează că golirea de bani a Pilonului II de pensii e doar o etapă și, în goana după bani, Guvernul PSD - ALDE va lua și alte măsuri care se vor îndrepta, în final, tot împotriva românilor. ”Deja avem semnale, odată cu noile discuţii despre accize în cazul combustibililor. De aici, un Euro de 5 RON sau dobânzi crescute vor fi o realitate în curând. Să ne gândim ce va însemna aceasta la nivel individual, pentru românii care au contractat credite, mai ales în această perioadă de dobânzi scăzute — vom discuta din nou de oameni împovăraţi financiar. Şi să transferăm această imagine apoi la nivelul economiei — consecinţele ar putea fi catastrofale”. 

În finalul mesajului, Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii cheamă salariații la protest duminică, 3 septembrie:
”Guvernul se comportă exact ca un feudal din Evul Mediu, care împarte pomeni nevoiaşilor ca să îşi cumpere liniştea. Nu contează că ţara nu are drumuri, şcoli şi spitale şi că vistieria se goleşte, iar alţi bani se găsesc doar din împrumuturi scumpe sau din noi taxe. Atâta timp cât poate face pomeni acum, nu contează ce va fi peste un an sau doi. PFP nu poate decât să spere că Guvernul va renunţa la această atitudine sinucigaşă, atât în privinţa Pilonului 2, cât şi în privinţa întregii economii şi viitorului actualilor salariaţi. Şi, până atunci, PFP nu va înceta să militeze: salariaţii actuali sunt chemaţi la protest, duminică 3 septembrie 2017. Trebuie să ne apărăm justiţia, dar, mai mult de atât, trebuie să ne apărăm viitorul”.

Loading...