Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Previziuni SUMBRE privind introducerea TVA split: Companiile vor fi date peste cap de măsura guvernului

Previziuni SUMBRE privind introducerea TVA split: Companiile vor fi date peste cap de măsura guvernului

Un articol de: -
Economic

Guvernul României urmează să introducă plata defalcată a TVA-ului, opțional de la 1 octombrie și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Numai că mediul de afaceri se opune în proporție covărșitoare aceste măsuri economice afirmând că va produce haos în sistem.

Un sondaj al companie de consultanță PricewaterhouseCoopers arată că 72% din companii vor avea nevoie de cel puțin 6 luni pentru implementarea plății defalcate a TVA și doar 2% afirmă că vor reuși să implementeze sistemul până la 1 ianuarie 2018.

Potrivit sondajului, 21% din cei peste 100 de participanţi la sondaj afirmă că au nevoie de mai mult de un an pentru implementarea noului sistem, însă cei mai mulţi (51,3%) estimează o perioadă de 6-12 luni. Mai mult de un sfert (26,1%) dintre reprezentanţii companiilor consideră că le sunt necesare 3-6 luni, în timp ce numai 1,7% văd fezabilă o adoptare a mecanismului TVA defalcat în intervalul de până la 3 luni oferit de autorităţi.

"Având în vedere nevoia companiilor private pentru un timp mai îndelungat de adaptare şi un eventual risc de infringement al legislaţiei comunitare în materie de TVA, întrucât autorităţile nu s-au consultat în prealabil şi cu Comisia Europeană, considerăm că ar fi oportun ca Guvernul să ia în calcul extinderea perioadei în care plata defalcată de TVA poate fi adoptată în mod opţional de companii şi renunţarea la impunerea obligatorie a acestui sistem”, a declarat Daniel Anghel, lider impozite şi taxe indirecte PwC ECE, conform știripesurse.ro.

Sondajul a fost realizat de PwC în cadrul unei conferinţe pe care firma a organizat-o joi pe tema plăţii defalcate a TVA. La sondaj au răspuns peste 100 de directori şi manageri financiari ai unor companii, dintre cei peste 350 de participanţi la conferinţă.

În acest context, reamintim că fostul director al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională măsura introducerii obligativității plății defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018. Acesta afirmă că "Split TVA este un adevărat atentat la utilizarea propriilor lichidități" și că "de departe cea mai gravă consecință o va avea blocarea utilizării de către plătitorii de TVA a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor". (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   TVA,   plata defalcată,   PwC,   afaceri,   ANAF
Loading...