PSD face pasul înapoi şi modifică legea offshore precum au dorit marile companii petroliere

PSD face pasul înapoi şi modifică legea offshore precum au dorit marile companii petroliere

După ce s-a lăudat că au scris legea offshore în interesul României în ciuda nemulţumirii marilor companii petroliere, PSD face pasul înapoi şi amendează legea exact precum cum au dorit petroliştii.

Astfel, două amendamente importante introduse de senatorul PSD Marian Gheorghe, preşedintele comisiei pentru energie, garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de exploatare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora, arată e-nergia.ro.

“VI-valoarea cumulată a investiţiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidenţa contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum şi valoarea cheltuielilor aferente investiţiilor din programele de lucrări realizate şi raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiţii. În scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referinţă, investiţiile pot fi deduse în limta impozitului calculat” se arată în amendamentul introdus.

Acest lucru este exact ce doreau să obţină marile companii petroliere pentru a le fi uşurată povara fiscală. În cel mai improtant perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la 4 miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să expoateze gazul. Toate aceste sume urmează, prin acest amendament, să fie reduse din impozitul suplimentar.

Al doilea amendament important introdus de senatorul PSD se referă la imposibilitatea schimbării cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor, o cerinţă expresă a petroliştilor, care au spus că au nevoie de predictibilitate şi de un cadru fiscal stabil perntru a putea investi.

Legea offshore se află în acest moment în proces de reexaminare în Parlament.

Urmăriți B1TV.ro și pe