Se schimbă vârsta de pensionare în România: Anunțul șoc pentru mame, ce se întâmplă acum e fără precedent!

Se schimbă vârsta de pensionare în România: Anunțul șoc pentru mame, ce se întâmplă acum e fără precedent!

Femeile ar putea ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul de copii născuți și crescuți până la vârsta de zece ani, potrvit unui proiect de lege care a fost înregistrat la Senat, informează avocatnet.ro.

În prezent, o astfel de prevedere nu există în Legea pensiilor, iar propunerea legislativă vizează completarea art. 55 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul prevede că vârsta-standard de pensionare se va reduce cu câte doi ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de zece ani.

Concret, o mamă cu cinci copii, de exemplu, va putea să iasă la pensie cu zece ani mai rapid decât o femeie fără copii. Totodată, o persoană care are trei copii va ieși la pensie cu patru ani mai devreme decât una care are numai un copil și cu șase ani mai devreme decât o persoană care nu are niciun copil. Condiția ca femeile să beneficieze de acestă prevedere este ca ele să aibă o vechime legală în muncă de 35 de ani.

Pentru a-și produce efectele, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe