Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Sorin Pâslaru: Ce se ascunde în spatele trecerii CAS de la angajator la angajat

Sorin Pâslaru: Ce se ascunde în spatele trecerii CAS de la angajator la angajat

Un articol de: -
Economic

Jurnalistul Sorin Pâslaru analizează, într-un editorial publicat pe zf.ro, dedesubturile trecerii CAS de la angajator la angajat, măsură pe care o cataloghează drept „cea mai diabolică idee de avantajare a bugetarilor în faţa angajaţilor din privat”. 

Acesta susține că, ”în subteran, majorarea artificială a salariilor brute este aşteptată de angajaţii de la stat pentru că în felul acesta ar urma să crească pensiile”, însă, subliniază jurnalistul, această creștere a pensiilor bugetarilor ”cărora li se va aplica sine die creşterea de salarii brute, va avea loc de fapt doar dacă sectorul privat nu va trece în mod generalizat la creşterea salariului brut cu 22% astfel încât să păstreze netul salariaţilor”.

Pâslaru atrage atenția asupra faptului că pensia nu se calculează în funcţie de contribuţia salariatului la fondul de pensii public, ”cheia în calculul pensiei fiind salariul mediu brut şi nu contribuţia în sine”. 

”Cine spune că o să crească pensiile pentru că o să fie majorate contribuţiile angajaţilor la fondul de pensii prin trecerea contribuţiilor sociale de la angajator de angajat de fapt nu ştie cum se calculează pensiile. (...)  Singura modalitate prin care trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va duce la creşterea pensiilor este ca angajatorii din privat să nu mărească salariul brut. În acest fel, media salariului brut va creşte cu doar 5-6%, având în vedere că din cele cinci milioane de salariaţi, doar un milion sunt bugetari.

Dacă cineva s-a gândit la acest scenariu, prin care pensiile bugetarilor să fie în medie cu 20% mai mari decât ale angajaţilor din sectorul privat mizând pe faptul că în sectorul privat nu se va trece la majorări de salarii brute, atunci avem de a face cu cea mai diabolică idee de avantajare a angajaţilor de la stat din ultimele două decenii”, a explicat Sorin Pâslaru. 
 

Citeşte mai multe despre:   CAS,   angajat
Loading...