Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Suciu (BNR) reacționează la acuzațiile lui Tudose: Așa ceva e imposibil! Premierul a fost grav dezinformat (VIDEO)

Suciu (BNR) reacționează la acuzațiile lui Tudose: Așa ceva e imposibil! Premierul a fost grav dezinformat (VIDEO)

Un articol de: -
Foto: romania-actualitati.ro Economic

Premierul Mihai Tudose dă vina pe bănci pentru creșterea monedei euro din ultima perioadă. Iar unde nu sunt vinovate băncile, greșește Banca Națională. Altfel, Guvernul ia doar decizii bune. 
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat pentru B1 TV că premierul a fost grav dezinformat, iar Consiliul de Administrație al instituției ia în calcul să-l invite pe Tudose, pentru a-l pune în temă cu ce se întâmplă de fapt.

”Eu am o parte din explicații. BNR poate și trebuie să intervină. Nu a făcut-o. Întrebați-o pe ea. În aprilie, BNR le-a spus băncilor că sunt bune, solide, și nu mai au nevoie să țină depozite de 10%, ci 8%, și au plecat banii din țară. Erau lei, au schimbat euro și banii au plecat din țară. Au scos din rezerve 500 de milioane de euro, au plecat 280 de milioane de euro. Încă mai au spațiu, până la 500 de milioane. Va trebui să avem o discuție foarte așezată cu BNR. Nu știu dacă mi-o doresc, dar trebuie să o am. Ca premier trebuie să faci și ce nu vrei. Mai sunt și factori obiectivi. Au intrat 3 miliarde de euro în țară, prin agricultură. Dar, s-au făcut importuri de îngrășăminte, că România nu mai produce.Poate e și o răzbunare a unei părți a sistemului bancar că i-am pus să plătească impozit”, a declarat Tudose, la Antena 3.

Suciu (BNR) reacționează la acuzațiile lui Tudose: Așa ceva e imposibil! Premierul a fost grav dezinformat

Întrebat cum a primit aceste declarații, Suciu a răspuns: ”cu surprindere, vă pun sincer. Până acum ni se reproșa că intervenim prea mult pe piața valutară, acum înțeleg că domnul premier spune că acționăm cu alte arme, adică cu creșterea dobânzii, că asta ne-a mai rămas. La o depreciere de 1%, una mică dacă o luăm procentual. Dobânzile sunt în creștere, dacă mai creștem și noi dobânda acum... Oricum Consiliul de Administrație se va întruni și va decide o întâlnire cu premierul, pentru că trebuie să explicăm și lucrurile acestea și, în același timp, să clarificăm o dezinformare. 

Pentru că eu cred că premierul a fost grav dezinformat când i s-a spus că Banca Națională a eliberat depozite în lei care apoi, schimbate în luna mai, ar fi influențat evoluția cursului în octombrie. Așa ceva e imposibil. BNR a eliberat niște rezerve minime obligatorii, adică bani ai băncilor, în valută, și oricum ce s-a întâmplat în mai nu poate să influențeze ce s-a întâmplă în octombrie. Asta e o dezinformare care a ajuns la premier și, din păcate, a ținut cont de ea”.

Întrebat cum poate fi o răzbunare a băncilor creșterea monedei euro, purtătorul de cuvânt al BNR a răspuns: ”Dânsul trebuie să explice, noi n-avem cum să explicăm. Asta e o piață liberă, sunt mii de tranzacții pe piața asta. Dacă sunt mii de înțelegeri poate avem o răzbunare a băncilor, dar mă îndoiesc că pot fi posibile mii de înțelegeri”. 

Citeşte mai multe despre:   BNR,   euro,   Tudose,   curs valutar
Loading...