Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Varujan Vosganian acuză GĂINA de la țară de evaziune fiscală și lansează teoria COTEȚULUI impozabil  

Varujan Vosganian acuză GĂINA de la țară de evaziune fiscală și lansează teoria COTEȚULUI impozabil  

Un articol de: -
Economic

Cum toamna se numără bobocii, Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost parlamentar liberal, s-a gândit să numere puțin ouăle românilor, nemaibăgate în seamă de pe vremea lui Adrian Năstase.

Astfel, reprezentantul ALDE analizează, într-o postare pe Facebook, inclinația românilor spre autoconsum, fenomen care "ne costa în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei". De ce asta? Pentru că grădinile, cotețele și atelierele din curte produc PIB, nu și impozite. 

Vă prezentîm câteva selecțiuni din întreaga teorie expusă sub titlul sugestiv Punguța cu doi bani...

"Fiecare ou mancat de la gaina din curte 'vaduveste' bugetul de cincizeci de bani ! :-)
Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.

Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.

In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban. 

Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti. (...)
Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei".

Luat la șuturi virtuale de comentatorii de pe rețeaua de socializare, deputatul a revenit cu o altă postare în care spune că reacțiile la afirmatiile sale il fac sa creada ca a "fost prea ... abstract".

"Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles."

Ei bine, nu i-a reușit...

Citeşte mai multe despre:   Varujan Vosganian,   ou,   impozit,   coteț,   găină
Loading...