Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Zilieri, nu vă fie frică chiar de plata-i mică! Asistații sociali POT PRESTA munci sezoniere fără teama că-și vor pierde ajutorul de la stat

Zilieri, nu vă fie frică chiar de plata-i mică! Asistații sociali POT PRESTA munci sezoniere fără teama că-și vor pierde ajutorul de la stat

Un articol de: -
Economic

După ce marți, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a dat un comunicat în care avertiza că nu pot fi angajați zilieri la muncile agricole din pricina felului în care legea reglementează regimul de activitate al “asistaților social”, opinia publică a sărit în aer și apoi la beregata celor care "nu vor să muncească pentru că pierd ajutoarele sociale".

Jurnalista Diana Oncioiu, a luat legea de coarne și oficisalitățile la întrebări, explicând pe contul său de Facebook cum stă treaba cu munca sezonieră a celor ce beneficiază de ajutoare sociale de la stat.

În primul rând, să vedem ce spune legea: "La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat [...] CU EXCEPȚIA veniturilor obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri în condițiile Legii nr. 52/2011."

Cu alte cuvinte, beneficiarii de venit minim garantat nu au cum să piardă ajutorul social dacă prestează muncă zilieră, pentru că acest tip de activitate este exceptată la calcularea veniturilor lunare.

În acest context, Președintele LAPAR Laurențiu Baciu pentru clarificarea situației, în condițiile în care întreg comunicatul instituției fusese construit pe premise pur și simplu false, a declarat:

"Eu nu puteam în acel comunicat să arăt cu degetul. Vă spun eu care e treaba. Oamenii aceștia nu vin la muncă. Autoritățile locale nu le spun cum stau lucrurile. Le ascund informațiile legate de ajutorul social pentru a-i exploata și manipula după bunul lor plac. Beneficiarii sunt în necunoștință de cauză”.

Există o foarte mare confuzie în ceea ce privește ajutorul social inclusiv în rândul autorităților. Totul stă în pixul primarului, deși e greu de înțeles cum poate fi interpretată diferit o prevedere legală de exceptare. Dacă ajutorul social nu se pierde de către cei care prestează muncă zilieră, căci așa ne spune legea, cum poate atunci un primar să decidă altfel? , punctează Diana Oncioiu pe finalul luării ei de poziție.

Așadar, nu luați pe nemestecate ce spun cei ce nu se obosesc să știe ori să înțeleagă o lege. Dacă sunteți beneficiarul unui ajutor de la stat, puteți munci sezonier fără nicio grijă!

Loading...