Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Academicianul Valeriu Cotea, unul dintre cei mai importanți oenologi români, a murit la vârsta de 89 de ani

Academicianul Valeriu Cotea, unul dintre cei mai importanți oenologi români, a murit la vârsta de 89 de ani

Un articol de: -
Foto: cuzanet.ro Eveniment

Academicianul Valeriu Cotea a murit la vârsta de 89 de ani, informează Digi24. Personalitate marcantă a oenologie româneşti, cu 60 de ani de activitate în domeniu, Cotea a fost preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 1990 şi membru titular în septembrie 1993, când a susţinut Discursul de recepţie cu tema „Vinul în existenţa umană“.

Între 1996 și 2008, Valeriu Conta a fost Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române, iar din 2008 a fost ales preşedinte de onoare al acestei secţii.

„Academicianul Valeriu Cotea a fost unul dintre cei mai mari specialişti din România în domeniul viticulturii şi oeologiei, manifestându-se deopotrivă ca cercetător, practician de excepţie, teoretician şi creator de şcoală. La vârsta de 25 de ani, în 1950, era deja asistent universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, Facultatea de Horticultură, devenind apoi şef de lucrări, conferenţiar, profesor, şef de catedră. Între anii 1972-1974 şi 1984-1986 a fost decan al acestei facultăţi”, se arată într-un comunicat al Academiei Române.

Valeriu Cotea are la activ peste 500 de lucrări, mai mult de jumătate dintre acestea având caracter științific.

De asemenea, academicianul este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, al Universităţii Bioterra din Bucureşti şi Universităţilor de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Bucureşti şi Cluj.

Valeriu Cotea a fost distins de Președinție cu Steaua României în Grad de Cavaler (2000) şi Ordinul Naţional Serviciu Credincios în Grad de Cavaler (2003).

 

 
 
Loading...