Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Bani risipiți. Multe spitale au contracte cu firme private pentru gestionarea deșeurilor medicale, deși dețin sisteme proprii de tratare și neutralizare care ar funcționa la costuri mai mici

Bani risipiți. Multe spitale au contracte cu firme private pentru gestionarea deșeurilor medicale, deși dețin sisteme proprii de tratare și neutralizare care ar funcționa la costuri mai mici

Un articol de: -
Foto:pixabay.com Eveniment

Majoritatea spitalelor din subordinea Ministerului Sănătății au încheiat contracte cu firme private pentru gestionarea deșeurilor medicale, deși acestea dețin deja sisteme proprii de tratare și neutralizare care ar funcționa la costuri mai mici, se arată într-un raport pe 2012-2014 al Curții de Conturi privind cheltuielile Ministerului, citat de pressone.ro.

România produce anual 10.000 de tone de deșeuri medicale periculoase care, conform angajamentelor asumate prin aderarea la U.E., trebuie neutralizate și distruse pentru a nu afecta sănătatea populației. Pentru aceasta, multe spitale, deși au propriile sisteme, apelează la firme acreditate, ale căror servicii pot fi chiar de două ori mai scumpe decât ele în regim propriu.
Mai mult, același raport relevă că Ministerul Sănătății a pierdut o finanțare de peste 17 de milioane de euro, pentru că nu a fost capabil să elaboreze, ani la rând, o strategie și un program național de gestionare a deșeurilor.

De exemplu, în 2005, Ministerul Sănătății a cumpărat 67 de sisteme de dezinfecție tip MEDISTER 160, care au costat peste opt milioane de dolari. Ele trebuiau folosite la dezinfecția deșeurilor infecțioase și a celor care conțin lichide infecțioase. Totuși, aceste sisteme nici nu au fost folosite în Institutul Oncologic din Cluj, Spitalul Universitar de Urgență din București și Institutul Oncologic din București.

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș folosește sistemul de neutralizare, dar costurile pentru neutralizarea unui kilogram de deșeuri în regim propriu sunt mult mai mici decât tarifele plătite de alte spitale către firmele care oferă acest serviciu.

Povestea se repetă și cu un alt tip de sisteme. NEWSTER 10 este un echipament proiectat pentru tratarea deșeurilor sanitare solide. Nouă astfel de sisteme au fost cumpărate în 2011 la un preț de 900.000 de euro.

Spitalul Clinic Județean Cluj l-a pus în funcțiune abia la trei ani de la achiziție, din cauza lipsei unui aviz de mediu. La rândul său, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie" București l-a folosit abia în 2014 pentru că nu dispunea de personal specializat.

Economiile pe care le-ar fi realizat spitalele prin folosirea acestor sisteme ar fi fost de ordinul milioanelor de lei, au estimat inspectorii Curții de Conturi.

Citeşte mai multe despre:   Curtea de Conturi,   raport,   Ministerul Sanatatii,   spitale
Loading...