Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Comentariu acid despre spionul lui Marincea de la SRI: "La cum arată, e greu nu să-l filezi, ci să-l ratezi!"

Comentariu acid despre spionul lui Marincea de la SRI: "La cum arată, e greu nu să-l filezi, ci să-l ratezi!"

Un articol de: -
Foto: inpolitics.ro Eveniment

Serviciul Român de Informații a anunțat marți că a prins un spion de origine sârbă, care era interesat de baza NATO de la Kogălniceanu, dar şi obiective militare naţionale. Individul, care făcea parte dintr-o mişcare naţionalistă sârbă şi a luptat de partea separatiştilor în războiul civil din Ucraina, a fost declarat indezirabil pe teritorul României. 

Anunțul reprezentanților SRI nu a fost scutit însă de critici. Într-un comentariu acid, publicat pe site-ul inpolitics.ro, Bogdan Tiberiu Iacob susține că Serviciul a făcut mult zgomot pentru nimic și că a ”umflat exagerat cu pompa un caz” pentru că este ”disperat după imagine”. 

Iacob susține că Bratislav Zivkovic nu este un spion adevărat, de vreme ce chiar SRI a explicat că acesta nu a obținut niciun document și că, cel mai probabil, judecătorii de la Curtea de apel l-au declarat idezirabil în absența lui. Semnatarul textului își argumentează punctul de vedere și prin faptul că individul în cauză nu corespunde profilului clasic al unui spion pentru că e foarte greu să treacă neobservat. 

”Zivkovic este genul de personaj care, într-adevăr, e de preferat să nu se preumble prin țara ta.

Profilul de spion, însă, îi e cam foarte îndepărtat, am spune că din contră.

Un spion e, prin definiție, un personaj cît mai low-profile, care face tot posibilul să se strecoare cît mai neobservat, cît mai șters, în locurile unde are interes și să dispară la fel de neobservat.

Zivkovic este opusul acestui profil: unul dintre cei mai celebri mercenari europeni – căci asta e meseria lui – sîrbul este o veritabilă vedetă media: dă interviuri, apare în zeci de articole din ziare și reviste și vorbește deschis despre misiunile sale.

Fizionomia îi e parcă special «aranjată» ca să poată fi urmărit din elicopter fără binoclu.

Zivkovic nu se ascunde, nu se eschivează: e mîndru de ceea ce face. De faptul că e gata să lupte pentru cauza rușilor, în Crimeea, ori a spaniolilor, în problema catalană și asta doar pentru că și catalanii, la rîndul lor, au ținut partea croaților pe vremuri etc.

E greu nu să-l filezi pe Zivkovic, ci să-l ratezi”, a comentat Bogdan Tiberiu Iacob. 

Acesta subliniază că întreaga atitudine a SRI din jurul declarării drept indezirabil a lui Zivkovic nu este decât o acțiune de imagine din partea reprezentanților Serviciului. 

”Dacă individul se preumblă cam mult prin România sigur nu e vorba de acțiuni caritabile; de aici, însă, pînă la a vorbi de capturarea unui spion e o cale pe care numai un serviciu disperat după imagine ca SRI o putea parcurge.

Dacă erau grozavi și siguri pe subiect, de ce nu l-au prins în flagrant, ca să-l arunce după aia în pușcărie? S-au temut că supără rușii?

Lăsînd gluma deoparte, e îngrijorător nu doar faptul că SRI umflă exagerat cu pompa un caz, ci modul grav-ceremonios în care ne-a comunicat asta.

Ceea ce confirmă, din păcate, că bravii agenți SRI sunt atît de paraleli cu pescuitul încît se chinuie în draci să ne livreze raci pe post de pește, conform unei zicale din bătrîni.

Așa că ne vom lua îngăduința să ignorăm performanța de azi a SRI și să așteptăm, pe mai departe, răbdători, primul spion adevărat prins de serviciile noastre”, a mai scris Bogdan Tiberiu Iacob. 

Foto: inpolitics.ro

Foto: sri.ro

Foto: inpolitics.ro

Citeşte mai multe despre:   SRI
Loading...