Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Comerț cu sănătatea copiilor: În plină epidemie de rujeolă, România exportă vaccinul împotriva bolii (VIDEO)

Comerț cu sănătatea copiilor: În plină epidemie de rujeolă, România exportă vaccinul împotriva bolii (VIDEO)

Un articol de: -
Eveniment

Comerț cu sănătatea copiilor. În timp ce 22 de oameni, cei mai mulţi dintre ei copii, au murit din cauza epidemiei de rujeolă, România exportă vaccinul împotriva bolii. O arată clar datele de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Distribuitorii au notificat agenţia că aproape 4.000 de doze de vaccin Priorix pleacă la export, informează B1 TV. Asta cu toate că mai multe judeţe au rămas fără serul care te protejează în faţa bolii. De abia dupa ce situația a ajuns în atenția opiniei publice, ministrul Sănătății a reacționat. Florian Bodog a declarat pe fugă că lucrează la un ordin care să interzică exportul. 

În doar trei săptămâni, de când rujeola a mai făcut încă trei victime - toate neimunizate - 3.893 de doze de vaccin au fost anunțate la export, iar două treimi deja au plecat spre alte țări din Europa.

Distribuitorii au notificat Agenția Națională a Medicamentelui ultima oară acum șase zile că vor trimite la export peste 1.300 de doze.

Într-un ordin de ministru scrie negru pe alb că distribuitorii pot exporta vaccinurile doar dacă în ţară sunt suficiente doze. Numai că legea nu prevede nicio pedeapsă pentru cei care vând în străinătate medicamentele necesare românilor.

Comerț cu sănătatea copiilor: În plină epidemie de rujeolă, România exportă vaccinul împotriva bolii

Dacă întâmpinaţi probleme pe Google Chrome cu vizionarea materialelor VIDEO, daţi CLICK pe linkul acesta şi vedeţi ce paşi trebuie să urmaţi pentru a remedia problema!

Tot mai mulţi medici de familie se plâng că lasă bebeluşii neimunizaţi, pe motiv că nu mai există doze de ser imunizant. Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la sfârşitul lui februarie, stocurile de vaccin ROR erau epuizate în zece din direcţiile judeţene de sănătate publică. Cea mai gravă situaţie este însă la Ilfov, unde nu mai există vaccin nici în cabinetele medicilor de familie. Problema e atât de gravă încât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii somează autorităţile din România să ia urgent măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile cu rujeolă sub control şi pentru a preveni unele noi. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa la începutul lunii că va dispune achiziţionarea, în regim de urgenţă, a 115.000 de doze de vaccin.

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, ministrul Sănătății Florian Bodog a declarat că au fost începute procedurile de notificare a Comisiei Europene privind intenția ministerului de a interzice exporturile de vaccin

”A fost notificată Agenția Națională a Medicamentului. Noi am demarat deja procedurile de notificare a Comisiei Europene cu privire la intenția ministerului Sănătății de a interzice exportul oricărui vaccin până la momentul în care se reglementează situația cu stocurile noastre. În același timp, Agenția Națională a Medicamentului a notificat absolut toți distribuitorii să stopeze orice export al acestui vaccin. Pentru a scoate un ordin de ministru este necesară notificarea prealabilă a Comisiei Europene. 

Nu există nicio prevedere legală care să interzică exportul extracomunitar. Singura metodă prin care noi putem interveni este aceea de a bloca temporar exportul medicamentelor care lipsesc de pe piață, însă pentru a face această limitare a exportului trebuie să avem aprobarea Comsieie Europene”, a declarat Florian Bodog. 

Nu doar vaccinurile merg la export. Parlamentul a votat miercuri o lege iniţiată de PSD care dă undă verde exportului paralel de medicamente pentru orice farmacie din România.

Potrivit mecanismului votat de Parlament, distribuitorii pot scoate medicamente de pe piaţa românească pentru a le vinde pe pieţele europene, unde preţurile sunt mult mai mari. Asta după ce preţul tratamentelor a devenit în România cel mai mic la nivelul întregii Uniuni. 
 

Citeşte mai multe despre:   vaccin,   comert,   export,   Romania
Loading...