Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Criza vaccinurilor continuă. Trei seruri obligatorii pentru copii lipsesc

Criza vaccinurilor continuă. Trei seruri obligatorii pentru copii lipsesc

Un articol de: -
Foto: Monitorul de Cluj Eveniment

Spitalele din România se confruntă cu mari probleme legate de vaccinurile de care au nevoie micuții. Lipsesc trei din cinci vaccinuri obligatorii pentru copii la cabinetele medicilor de familie din ţară. Este vorba despre vaccinul hexavalent, care ajută organismul copiilor să lupte împotriva hepatitei B, dar şi cel care se face împotriva tetanosului şi difteriei la micuții de doar 6 ani. Doctorii amână imunizarea, timp în care Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a depăşi criza.

Simona Ghenea mama unei fetiţe în vârstă de 6 luni. În luna decembrie a anului trecut ar fi trebuit să îi facă a doua doză de vaccin hexavalent micuței, cel folosit pentru prevenirea a şase boli printre care difterie, tetanos, şi poliomielită. Dar nici până în prezent nu a reușit să îşi imunizeze copilul.

„Am sunat în luna ianuarie. Mi s-a spus că nu există vaccinul hexacima. În luna februarie, pe la mijlocul lunii să sun din nou,” povestește Simona Ghenea.

 „Am scris Ministerului Sănătăţii. Am un fiu de 7 luni şi nu a primit vaccinul care este programat la 4 luni. Ministerul nu mi-a transmis niciun răspuns până acum,” declară Dorinel Constantin, un alt părinte îngrijorat.

„Este un vaccin pe care nu îl avem cam de 2 luni de zile şi care se face la 2 luni, la 4 luni şi la 11 luni. El combate boli care nu au tratament,” precizează dr. Adriana Turculeţ, medic de familie.

Ministerul Sănătăţii a declarat că s-a încheiat licitația de achiziție pentru vaccinul hexavalent, dar contractul va putea să intre în vigoare după câteva zile, atunci când se va aproba bugetul de stat. În afară de acest vaccin, alte două din schema obligatorie lipsesc din cabinetele medicilor: serul contra Hepatitei B şi vaccinul destinat copiilor de 6 ani care previne îmbolnăvirea cu difterie şi tetanos.

Citeşte mai multe despre:   vaccin,   spitale,   Romania,   copii,   minister de sanatate
Loading...