Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Cu MOROMETE la DNA: Personajele din Marin Preda fac DENUNȚURI la Olimpiada de Română. Cine e (i)responsabil de subiecte? / UPDATE: Reacția Ministrului Educației (VIDEO)

Cu MOROMETE la DNA: Personajele din Marin Preda fac DENUNȚURI la Olimpiada de Română. Cine e (i)responsabil de subiecte? / UPDATE: Reacția Ministrului Educației (VIDEO)

Un articol de: -
Eveniment

UPDATE: Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat într-o intervenție telefonică pentru B1 TV că, luni dimineață, inspectorii de specialitate pe Limba și literatura română din cadrul Direcției de învățământ preuniversitar vor analiza situația, urmând ca Ministerul să vină cu un comunicat. 

Năstase a ținut să precizeze că subiectele sunt făcute la nivelul Inspectoratului școlar județean, deci nu este implicat direct Ministerul Educației.

Ministrul a mai susținut că, pentru moment, nu se impune constituirea unei comisii de anchetă, comisia ce se va constitui luni fiind doar una care va analiza contextul și conținutul subiectului. 

Întrebat dacă ia în calcul reluarea examenului, Pavel Năstase a răspuns: ”e foarte dificil în condițiile în care s-au dat rezultatele și trebuie să avem în vedere că sunt elevi care au participat la acest concurs. Înțeleg că a fost un profesor de Limba română din același liceu cu profesorul care a făcut subiectele care a avut o nemulțumire cu privire la rezultate și atunci a prezentat aceste informații. Trebuie să analizăm cu atenție, că e vorba de niște elevi”. 

Cu MOROMETE la DNA: Personajele din Marin Preda fac DENUNȚURI la Olimpiada de Română. / Reacția Ministrului Educației

Un subiect la Olimpiada de Limba română în care elevii să se imagineze drept un personaj din "Moromeţii" şi să redacteze un denunţ generează controverse, anunță News.ro.

Elevii participanţi la Olimpiada la Limba Română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul ”Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.

Acest subiect este criticat de către Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”, din Ploieşti, care a participat ca profesor evaluator la etapa judeţeană a Olimpiadei. Acesta a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”.

”Înţeleg că DNA Ploieşti are f. mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului”, scrie profesorul.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova susţine că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre ”un univers ficţional” şi că ”dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.

 

Loading...