Dana Gîrbovan: „Este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Pubic să fie declasificat și publicat de îndată”

Dana Gîrbovan: Este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Pubic să fie declasificat și publicat de îndată

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, intervine în scandalul protocoalelor secrete încheiate între serviciile secrete şi alte instituţii ale statului, precum DNA.

Ea consideră că este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Public să fie declasificat și publicat de îndată.

„Faptul că tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009 semnat între SRI și Ministerul Public este un demers pozitiv și necesar pentru refacerea încrederii în justiție.
Reamintesc că sunt deja 3 ani de când eforturile UNJR pentru declasificarea oricăror acte secrete ce vizează justiția au rămas fără nici un răspuns pozitiv de la autorități.
De la nenumărate declarații publice și interviuri pe această temă, la demersuri oficiale către autoritățile române și europene, ajungând până la acțiuni în justiție, UNJR a făcut absolut tot ce a depins de noi, în limitele competențelor pe care le avem, pentru a lămuri această chestiune extrem de importantă pentru independența justiției din România.
Este obligația fiecărei persoane publice cu atribuții în domeniu să lămurească acest episod spinos, ce a afectat, în toți acești ani, în mod negativ justiția.
Publicarea acestor protocoale este obligația pe care acești oficiali o au atât față de fiecare cetățean al acestei țări, cât și față de Constituție, pe care au jurat să o respecte.
În 2017 am acordat un interviu pentru Mediafax pe exact această tema, unde am vorbit – din nou – pe larg despre aceste protocoale și despre hotărârile CSAT ce au stat la baza lor. Am explicat de ce acestea au afectat independența justiției, dreptul la un proces echitabil și separația puterilor în stat, adică exact fundamentul statului de drept.(…)
Reamintesc doar că protocolul din 2009 dintre SRI și Ministerul Public, secret în acest moment, s-a făcut în baza unei hotărâri a CSAT din 2005, care e tot secretă.
Prin aceste acte secrete s-a adăugat la lege și în contra legii, dându-li-se agenților SRI atribuții să facă „echipe mixte” cu procurori și acte de urmărire penală, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis să facă.
Altfel spus, în România membră UE, cu un Mecanism de verificare și cooperare (MCV) mult clamat, în cadrul căruia este anual ‘evaluată’ justiția din România, a fost semnat un protocol secret între organe de urmărire penală și servicii de informații, prin care acestea de urmă au fost implicate în acte specifice de cercetare penală, în contra unei legi în vigoare care le interzicea exact acest lucru.
Pentru clarificarea tuturor acestor probleme și pentru că atât justiția, cât și serviciile de informații, să poată începe procesul de recâștigare a încrederii românilor, este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Public să fie declasificat și publicat de către cei care l-au semnat”, a scris duminică Dana Gîrbovan, pe pagina sa de Facebook.

Reacția şefei UNJRvine după ce premierul Viorica Dăncilă a solicitat vineri desecretizarea protocoalelor secrete de colaborare întocmite de Serviciul Român de Informaţii cu diverse instituţii.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat şi el că va cere luni ca Ministerul Public şi DNA să facă aceleaşi lucruri privind protocoalele încheiate cu SRI.

Şi Preşedinţia a ieşit public vineri cu un un comunicat de presă în care a făcut mai multe precizări privind protocoalele secrete încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, precum DNA. Administraţia Prezidenţială a subliniat că aceste protocoale pot fi desecretizate prin Hotărâri ale Guvernului, iar activitatea de desecretizare a acestora nu poate fi pusă în seama Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) sau a preşedintelui Klaus Iohannis pentru că nu au emis nicio hotârâre de încheiere a acestora.

Urmăriți B1TV.ro și pe