Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DEMOLAREA a mii de BISERICI din Franţa, un fake news viral printre ortodocșii din România. Chiar COTIDIANUL PATRIARHIEI a căzut în capcană

DEMOLAREA a mii de BISERICI din Franţa, un fake news viral printre ortodocșii din România. Chiar COTIDIANUL PATRIARHIEI a căzut în capcană

Un articol de: -
Eveniment

Informația potrivit căreia peste 2.800 de biserici vor fi demolate în urma unei decizii a Senatului francez a fost preluată şi a devenit virală pe site-uri şi bloguri conspiraţioniste, naţionaliste, ruso-file, ortodoxe sau alte asemenea.

Radu Oltean, artistul plastic și autorul blogului art-historia.blogspot.ro, a mers pe urmele acestei ştiri care afirmă că 2.800 de biserici vor fi demolate ca urmare a unei dispoziții a Senatului francez, completând că „vor fi demolate în timp ce multe alte moschei vor fi ridicate pe banii contribuabililor”.  

Oltean a descoperit și originea știrii. Informaţia a apărut prima dată în ziarul online elveţian Les Observateurs, recitată apoi în numeroase alte publicaţii europene.

 În România, ştirea a circulat pe multe site-uri, preponderent cele naționaliste și ortodoxe. Chiar cotidianul „Ziarul Lumina” al Patriarhiei a căzut în capcană, știrea fiind preluată și constituind una dintre cele mai accesate știri a variantei online a Cotidianului care, în acest caz, nu prea și-a mai merit titlul de „Lumina”, inducând cititorii săi docili în tenebrele fake-news-ului. Mai nou, sfințiile lor au șters articolul, dar acesta s-a păstrat și poate fi citit aici.

 „Sunt prezentate clipuri cu excavatoare care muşcă cu sălbăticie din ziduri gotice sau articole care spun clar cum «2.800 de biserici vor fi demolate în Franţa».

Totul merge mână în mână cu mesajul subliminal că Franţa e în derivă spirituală, că ateismul francez a creat «monştri», în paralel cu creşterea numărului de moschei, datorită năvălirilor păgâne ale musulmanilor (despre care «ştim» cu toţii că-s din principiu potenţiali terorişti).  Pe scurt, cu ce rămâne românul după asta? Că Franţa este în criză, că Occidentul e varză, că musulmanii o vor copleşi, că mai e un pas până la Apocalipsă (nu ca la noi, în Grădina Maicii Domnului).   Mesajul este foarte apropiat de propaganda putinistă antioccidentală, în care predomină teme ca «tineri degeneraţi, majoritatea homosexuali, pedofili, drogaţi, neoliberali marxişti leftişti etc, fără nici un Dumnezeu şi sufocaţi de musulmani».   Am prieteni arhitecţi implicaţi în zona de Monumente Istorice din Franţa şi care habar nu au de acest fenomen. Normal! Fiindcă el nu există! Însă în România există - din păcate - un orizont de aşteptare faţă de acest occident decadent. Inclusiv la mulţi oameni cu carte”, spune Radu Oltean.

 „Nu există nicio «decizie a Senatului francez» de a demola biserici“.  Articole cu titlul „Peste 3000 de biserici vor fi demolate în Franţa“ apar pe numeroase situri româneşti.

Dintr-o primă căutare pe Internet, Oltean a găsit informaţia neschimbată în 35 de siteuri şi bloguri.

„Din care jumătate erau creştine. Celelalte erau de pe situri conspiraţioniste sau rusofile. Deseori erau preluate la pachet cu sintagma «Europa post-creştină» în care însă era scos în evidenţă adevăratul creştinism românesc (şi ortodox) versus ateismul occidental”, afirmă Oltean.  

Oltean spune că nimeni din România nu citează presa franceză. De exemplu, articolul din Les Observateurs a fost desfiinţat de o agenţie fraceză care se ocupă cu corectitudinea informaţiilor din presă (https://factuel.afp.com/pas-credible-la-supposee-demolition-venir-de-2800-eglises-francaises) care îl declară ca fake news în totalitate.

  “Nu există nici «decizie a senatului francez» de a demola biserici, ci o declaraţie a unui senator francez din 2006 cu privire la Patrimoniul Istoric şi în care se aprecia că cca 2.800 de biserici ar avea nevoie de reparaţii şi intervenţii (https://www.senat.fr/rap/r06-038/r06-038.html).   

Mai nou – conform unei liste editate de Patrimoniul francez, biserici în situaţie gravă sunt puţine (313 din 42.000 din numărul total de biserici din Franţa) şi că nu se pune problema să fie demolate. (http://patrimoine.blog.pelerin.info/…/inventaire-2016-egli…/).  

De fapt, în perioada 2000-2017 s-au demolat în Franţa doar 38 de biserici, niciuna monument istoric (http://patrimoine.blog.pelerin.info/2016/01/02/inventaire-2016-des-eglises-demolies).    Că se construiesc numeroase biserici moderne în Franţa (http://www.eglise.catholique.fr/…/fiche_arts_sacre-presse_V…). 

Oltean constată cu tristețe alt fapt, de astă dată autentic și real. Un fapt care dovedește ipocrizia crasă a ortodoxului nostru: anume că românii nu s-au revoltat atunci când Ceauşescu a început să dărâme biserici în România.    „Mai ştiţi cu câtă furie au protestat cetăţenii României şi clerul ortodox împotriva lui Ceauşescu când a demolat în totalitate sau parţial biserici brâncoveneşti de o inestimabilă valoare? Mai ştiţi cum s-a ridicat ţara, mai-mai să pornească o revoluţie când s-a demolat biserica Enei (Ienei). Sau luptele dintre Securitate, Armată şi poporul condus de însuşi Patriarhul ţării când a fost vorba să fie demolată mănăstirea Văcăreşti, cea mai mare mănăstire de tradiţie brâncovenească? Sunt - desigur - ironic la adresa ipocriţilor religioşi care se dau mari apărători ai ortodoxiei şi care deplâng «Europa post-creştină» şi lipsa de credinţă a occidentalilor versus indolenţa, frica şi colaborationismul BOR din comunism”, a conchis Radu Oltean, care susţine că e nedrept ca tocmai Franţa să fie acuzată de distrugerea patrimoniului, în condiţiile în care această ţare are una din legislaţiile cele mai vechi şi mai bune privind restaurarea şi protecţia monumentelor din Europa, şi este un etalon al bunelor practici în restaurare şi protecţie a Patrimoniului. „La noi, protecţia patrimoniului, inclusiv numeroase biserci de mare valoare sunt în pragul colapsului şi uneori sunt salvate de ONG-uri laice. Deseori intervenţia preoţilor a dus la distrugeri ale unor monumente bisericeşti sau fresce medievale. În România protecţia patrimoniului e modestă, este la pământ”, a comentat Radu Oltean, citat de Adevărul

 

Citeşte mai multe despre:   Franta
 
 
Loading...