Când preoții sunt tratați cu ostilitate și ură, atunci ei se retrag în spațiul liturgic, la fel ca în timpul prigoanelor vechi. Aceasta este explicația pe care a dat-o Preafericitul Daniel pentru faptul că preoții au venit abia a patra zi să se roage în locul în care s-a produs tragedia ce a dus la moartea a 32 de oameni. Acesta a mai insistat că există o adevărată ostilitate comandată care se manifestă doar față de Biserica majoritară, nu și față de restul cultelor.
Preafericitul a mai precizat că familiile victimelor vor fi ajutate în funcție de nevoile pe care le au, iar ajutorul va fi pe termen lung, căci rudele nu vor fi uitate.
”În aceste 40 de zile de rugăciune trebuie să ne rugăm pentru odihna sufletelor celor care au murit, nu să-i judecăm, să arătăm iubire, grijă compasiune pentru cei care au rămas îndoiați.
Adesea, golul din suflet e mai mare decât mormântul în care e depus sicriul, deci avem nevoie de rugăciune mai multă, de calm, pentru că există o tulburare care nu bucură sufletele celor care au trecut la Domnul. Noi trebuie să ne rugăm în pace, dar se vede că trăim într-o lume a tulburării, nu a păcii interioare.
Am hotărât să împărțim ajutoare financiare și materiale celor îndoiați după nevoie. Unele familii au spus că nu au nevoie, alții, cum sunt cei cinci copii, sunt foarte necăjiți și săraci. Atunci, le oferim ajutoare, dar în fiecare lună, nu doar acum și apoi uităm de ei.
Noi nu dorim doar să facem slujbă de înmormântare și să-i uităm. Enoriașii trebuie să se simtă în parohie ca într-o familie spirituală. Noi ne rugăm unii pentru alții, împărășim bucuriile și necazurile.
Îi ajutăm cu bani, după cum e nevoie, după cum va arăta ancheta socială”, a spus Preafericitul Daniel.
Întrebat de jurnaliști câți bani va dona celor în nevoie, acesta a spus că nu banii sunt importanți pentru Biserică, ci oamenii: ”Televiziunile sunt interesate de sume, pe noi ne interesează persoana, nevoile sunt diferite”.
Daniel a continuat să explice de ce preoții au venit abia în a patra zi să se roage la locul în care s-a produs tragedia.
”A trecut perioada de doliu. Nu au fost din trei motive. E spațiu public, nu bisericesc. Am lăsat oamenii să se roage. Unii au spus că nu e nevoie de slujbe, ci de reculegere. Azi, când a venit ziua înmormântării celor decedați, s-au rugat preoții acolo, apoi la cimitir. Noi nu pomenim morții în străzi, ci la biserică și în cimitir. Acolo e prezența persoana în modul cel mai intens. Nu toți au dorit slujbe cu preoții.
Când ni se arată ostilitate și ură, atunci noi ne retragem în spațiul liturgic, ca în timpul prigoanelor vechi. Când nu suntem doriți, noi nu ne impunem. Nu vrem să deranjăm. De la începutul marșului tăcerii au fost lozinci potrivnice Bisericii.
S-a spus că sunt peste 18.000 de biserici și doar 400 de spitale. Sunt peste 20.000 de unități medicale în țară. E o ostilitate față de Biserică foarte greu de înțeles pentru că o mare parte din ea, din ostilitate, e comandată. E o ostilitate față de Biserica majoritară, nu față de toate cultele”, a susținut preotul.
”După ancheta socială, când se va vedea numărul de copii, ce salatriați sunt, că unii sunt șomeri, sunt familii sărace, vom ajuta. La acești minori trebuie să le dăm bursă în fiecare lună, nu doar acum o dată și apoi uităm. Noi nu ne lăudăm cu sumele, doar spunem că ajutăm. trebuie păstrate decența și respectul”, a mai insistat acesta.
Întrebat dacă preoții au cerut bani pentru înmormântarea femeii de serviciu de la clubul Colectiv, care a fost condusă marți pe ultimul drum, preafericitul Daniel a spus că preoților le este interzis să ceară bani în astfel de cazuri absolut dramatice: ”Dacă și acum am fi cerut bani… E o hotărâre a Sfântului Sinod: în cazurile acestea de mare durere e interzisă cererea de bani. În acest caz trebuie să ajutăm nu să cerem”.
Jurnaliștii i-au spus că au fost cazuri în care preoții au cerut bani, iar Daniel a răspuns că peste tot există și nereguli, dar preoții în cauză au fost avertizați. ”Și la dumneavoastră se întâmplă sute de cazuri. S-au făcut anchete, unii au fost avertizați, alții transferați”.
Anterior, el a susținut că lumea trebuie să se ducă la biserică, nu la club și că BOR nu vrea să facă spectacol. (Detalii AICI)
Explicațiile liderului BOR au fost date în contextul în care mai mulți oameni s-au revoltat pentru că niciun preot nu a venit să măcar să aprindă o lumânare în memoria victimelor.
”Mă deranjează foarte mult că nu au venit preoții. Trebuia să vină preoții, să vină un preot să stea neîncetat aici. Nu au tras un clopot la Mitropolie! Nu trebuiau să înceteze clopotele la Mitropolie! Trebuia să tragă într-una! Preafericitul ce face? Se plimbă într-un Mercedes cu scaune încălzite și televizor. Rușine să-i fie! Patriarhul are 200 și ceva de milioane și nu a venit să dea 10 lei pentru victime. Tinerii au dreptul să aibă muzica lor preferată nu ar trebui condamnați. Dacă luați toate cluburila la rând, niciunul nu are aprobările necesare”, a spus luni o doamnă, care a venit la locul tragediei în semn de solidaritate cu victimele.
#DIRECT_ONE_2g9km7#