Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Experţii pun sub semnul întrebării testele de siguranță a dispozitivelor de fumat iQOS: Cum sunt acestea reglementate în România

Experţii pun sub semnul întrebării testele de siguranță a dispozitivelor de fumat iQOS: Cum sunt acestea reglementate în România

Un articol de: -
Eveniment

În timp ce în Statele Unite agenţia care se ocupă de reglementare deliberează dacă să aprobe sau nu dispozitivelor de fumat iQOS, mai mulţi cercetătorii atrag atenţia că studiile efectuate pentru a testa siguranța acestora prezintă mai multe nereguli. Pe lângă cercetători, şi foștii angajați implicați în dezvoltarea iQOS au semnalat că studiile clinice au anumite lipsuri, arată Japan Times.

Philip Morris, compania care produce dispozitive de fumat iQOS, a afirmat că substanțele toxice și carcinogene nu mai ajung la fumător prin faptul că dispozitivul funcţionează pe baza încălzirii tutunului şi nu arderea lui şi a cheltuit sume importante de bani pentru a publica descoperiri științifice complexe, bazate parțial pe studii clinice, în încercarea de a arăta că este mai puţin dăunător decât ţigările clasice.

O fostă angajată a companiei, Tamara Koval, a semnalat că studiile clinice erau îndoielnice. Aceasta lucra ca şi coordonator al studiilor clinice și era co-autor al protocolului companiei folosit pentru a efectua global studiile, dar a fost concediată după ce a pus la îndoială calitatea site-urilor și a cercetătorilor implicați în experimente.

Cei de la Reuters au descoperit și alte nereguli în urma interviurilor cu șase dintre cei 11 investigatori principali ai companiei. Unul din ei a recunoscut că nu știe nimic despre tutun. Un al doilea investigator a scos la înaintare mostre de urină de la subiecții testului care erau cu mult peste cantitatea de urină pe care ar putea-o produce un om. Al treilea investigator a explicat că el nu prețuiește foarte mult aceste teste și le-a descris ca fiind „murdare”, pentru că scopul lor este mai mult comercial decât științific.

Ca răspuns la toate controversele apărute în spaţiul public, Philip Morris a declarat că „toate studiile au fost efectuate de către investigatori principali calificați și bine antrenați” și că a luat măsuri pentru a rezolva „orice nereguli semnalate în studiile noastre”. Acest răspuns vine după ce în urmă cu an, compania afirma că raportul studiului clinic descrie corect rezultatele studiului.

În acest context, menţionăm faptul că aceste dispozitive prezente şi în România au parte de un regim fiscal special având accize nearmonizate. Conform unui răspuns oferit de Ministerul Finanţelor pentru B1.ro, dispozitive de fumat prin încălzirea tutunului beneficiază de un regim diferit de ţigările clasice deoarece nu intră sub incidenţa Directivei 2011/64/UE privind structura şi ratele accizei aplicate tutunului prelucrat. 

"Potrivit prevederilor Directivei 2011/64/UE privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat, transpuse în legislația națională respectiv în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, (denumită în continuare Cod fiscal) accizele armonizate se aplică doar la anumite produse din tutun și anume la produsele din tutun prelucrat. Prin tutun prelucrat, în sensul acestei directive, se înțelege tutunul care poate fi fumat ca atare, noțiunea de fumat fiind o noțiune care implică arderea (combustia).

În ceea ce privește produsele din tutun încălzit, nou introduse pe piață, acestea nu intră sub incidența Directivei 2011/64/UE și prin urmare nu sunt supuse accizelor armonizate.

Cu toate acestea, începând cu data de 1 ianuarie 2016, România decis să introducă, la nivel național, accize nearmonizate:

  • pentru produsele din tutun încălzit care, prin încălzire emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun și

  • pentru lichidele cu conținut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip „Țigaretă electronică”,

Astfel, pentru tutunul încălzit nivelul accizelor nearmonizate este de 384 lei/kg, iar pentru lichidul cu conținut de nicotină destinat inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip „Țigaretă electronică” nivelul accizelor nearmonizate este de 0,5 lei/ml.

Facem precizarea că, nivelul accizelor pentru produsele supuse accizelor nearmonizate se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015"

De asemenea, acestea nu sunt nici marcate (nr. prin timbru) precum pachetele de ţigări clasice, deoarece potrivit Codului Fiscal această marcare nu se aplică şi pentru produsele cu acciză nearmonizată.

Potrivit art. 421 alin. (1) din Codul fiscal obligația de marcare intervine pentru produsele din tutun care sunt supuse accizelor armonizate.

Produsele supuse accizelor nearmonizate, respectiv tutunul încălzit și lichidul cu conținut de nicotină destinat inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip „Țigaretă electronică” nu se supun marcării.

În răspunsul dat de Ministerul Finanţelor, se precizează că Philip Morris, compania producătoare a acestor iQOS, nu a beneficiat de niciun ajutor de stat.

Societățile Philip Morris International și British American Tobacco nu au beneficiat de ajutor de stat în baza schemelor de ajutor de stat instituite prin HG nr.1165/2007, HG 753/2008, HG 1680/2008, HG nr. 797/2012, HG nr. 807/2014 și HG nr.332/2014 administrate de Ministerul Finanțelor Publice.

Loading...