IDEI PENTRU MASA DE PASTE | 10 retete gustoase pentru familia ta

IDEI PENTRU MASA DE PASTE | 10 retete gustoase pentru familia ta

Pentru ca masa de Paste trebuie sa fie plina cu cele mai delicioase si atent pregatite feluri de mancare, v-am pregatit o selectie de 10 rețete delicioase pe care le puteți pregăti dacă doriți sa va impresionati invitații. Mai mult de atat, aceste preparate se fac foarte ușor și nu necesita prea multa experienta în bucătărie.

Ca sa nu mai lungim vorba, iată care sunt sugestiile noastre pentru masa de Paste:

1.Drob tradițional de miel

INGREDIENTE:măruntaie de la un miel, 3 cepe,4 legături ceapă verde,o leăatura mărar, o legătura pătrunjel,3 ouă,sare,piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Organele de miel spălate se pun la fiert în apa rece cu sare și cele trei cepe taiate in doua.
  2. Se ia spuma cu o spumiera de cate ori este nevoie și se lasă sa fiarba 15 minute.
  3. Se toacă toate organele fierte si racite și apoi, în tocatura, se pun ouăle, ceapă verde și verdeață, tocate la cutit.
  4. Se amestecă, se potrivește gustul de sare și piper si se toarna amestecul intr-o tava sau doua unse cu ulei și presărate cu făină. Se lasă la cuptor aproximativ o ora.

2.Drob de pasăre

  1. Spălăm cărnurile (ficateii ii curatam de pielite) si le punem la fiert separat, deoarece au timpi de fierbere diferiți. La pulpe după ce s-au racorit, scoatem carnea de pe os și aruncăm pielita.
  2. Preîncalzim cuptorul la 190 grade C.
  3. Tăiem aproximativ 100 de g de pipote și inimi în cuburi, iar restul le dăm prin robot. Tocam si ficatul și pulpele separat, cu robotul.
  4. Ceapa o tocăm si o calim in ulei, o lăsăm sa se racoreasca apoi o turnam peste cărnurile tocate.
  5. Tocăm pătrunjelul si mărarul si le amestecăm cu toate ingredientele. Asezonăm cu sare și piper.
  6. Punem jumătate din compoziție intr-o tava de cozonac, punem ouale fierte si restul compoziției, ungem cu oul bătut și introducem în cuptor pentru 55-65 min. Dupa ce s-a copt il scoatem usor din tava si-l lasam sa se racoreasca pe un gratar.

Atențtie!
1. Cantitatile de mai sus sunt pentru o singura tava cu dimensiunile: 30x12x8 cm.
2. Daca il vreti mai plat puteti folosi o tava mai lata. În cazul acesta renuntati la ouăle fierte sau le inlocuiti cu oua de prepelita. 😉
3. Dacă doriți puteți toca totul manual.

3.Ciorba de ied

  1. Spalam oasele bine sub jetul de apa calda.
  2. Într-o oală punem cam 6 litri de apa, dăm drumul oaselor și spumam atunci cand este necesar.
  3. Acoperim cu un capac și le lăsăm sa fiarba cam 30 de minute după ce spumam.
  4. Ceapa o curatam si o tocam marunt.
  5. Cozile de ceapă le spalam si le tăiem rondele.
  6. Morcovul il curatam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
  7. Patrunjelul il tocam marunt, dar jumătățile de ardei le facem cubulețe.
  8. După ce au trecut cele 30 de minute punem toate legumele pregatite mai sus, condimentam cu sare, piper și boia de ardei dulce .
  9. Mararul si leusteanul verde îl tocam marunt.
  10. Rosiile le punem în recipientul cu cutit de la mixerul vertical, adaugă busuiocul și le zdrobim.
  11. Borsul îl turnam intr-un ibric și îl punem pe foc pană da în clocot.
  12. Cand este bine pătrunsă carnea de pe oase, punem rosiile zdrobite, iar peste alte 10 minute borsul fierbinte.
  13. Mai lăsăm sa dea 2-3 clocote, dăm drumul la taitei si lăsăm sa mai fiarba pana sunt si aceștia bine fierti.
  14. Închidem aragazul, presaram mărarul si leusteanul tocat deasupra și lăsăm ciorba acoperita 5 minute.

4.Friptura de miel inăbusita a la Jamie Oliver

INGREDIENTE: 6 pulpe de miel,3 cepe roșii,2 linguri ulei de măsline,5 linguri stafide,1 L supa de pui,3 linguri gem acrisor (ex: portocale),1 lingură de ketchup, 2 linguri sos Worcestershire,200 ml bere neagră,8 crengute rozmarin, sare,piper
INGREDIENTE PENTRU SERVIT:cateva frunze de menta proaspata,4-5 linguri ulei de măsline,2 cepe verzi,oțet de mere
MOD DE PREPARARE:

  1. Curăță și taie ceapa cât mai mărunt, apoi calește-o intr-o cratita foarte incapatoare cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Caramelizează ceapa pentru cca 10 minute, la foc mic-mediu.
  2. Adaugă stafidele și gemul, apoi ketchup-ul, sosul Worcestershire și berea. Lasă sosul sa fiarba la foc mic.
  3. În răstimp, trage pulpele de miel la tigaie în puțin ulei de măsline, pana ce prind se rumenesc bine. După ce au prins culoare, adaugă și frunzele de rozmarin peste carne, însă nu lăsa verdeață sa se arda.
  4. Toarna tot conținutul tigaii cu carne peste sosul de ceapă, adaugă supa de pui și lasă focul mic. Lăsa cratiță la fiert pentru 3 ore, sau pana cand carnea se desprinde ușor de pe os. La jumătatea timpului de preparare, întoarce carnea pentru a asigura o patrundere uniformă.
  5. Zdrobeste frunzele de mentă într-un mojar, adaugă uleiul de măsline peste și un praf de sare. Toacă ceapa verde mărunt. Pune o linguriță de oțet în sosul rămas în cratita și amestecă.
  6. Servește friptura pe pat de piure de cartofi sau cu legume gatite la abur, iar deasupra fiecărei pulpe pune 2-3 linguri de sos în care ai gătit friptura, puțin ulei infuzat cu mentă și ceapă verde tocată.

5.Tocănița de miel

Ingrediente: 600 gr carne macra de miel, 1 ceapă mare, 1/2 ardei gras roșu, 1 linguriță pastă de ardei dulce, 1 varf lingurita harissa (sau un varf lingurita chili pudra), 1 linguriță boia dulce, 1/2 legătură pătrunjel, sare, piper, 4 linguri ulei
Preparare:

  1. Se taie carnea cubulețe mici (cat zarurile de table vesel ), așa tocanita va arată mai bine.
  2. Se pune multă apa la fiert și cand clocoteste se pun cubuletele de carne în ea și se lasa 5 minute sa se opareasca. Se scurg cu ajutorul unei strecuratori, apoi se da sub jet de apa rece și se spală bine. Se pune deoparte carnea astfel pregatita.
  3. Se încinge uleiul într-o oală și se calesc în el ceapă și ardeiul date pe razatoarea mare. Asta e important pentru ca în acest mod sosul va ieși fin.
  4. Cand s-au inmuiat legumele se trage oală de pe foc, se adaugă cubuletele de carne, cateva prize de sare, puțin piper, harissa (sau chili), pastă de ardei și boiaua. Se amestecă bine până carnea e acoperita de aceste condimente. Se adaugă 1/4 cana apa și se pune la fiert. Se aduce tocanita la fierbere, se da focul la mic (astfel incat tocanita sa bolboroseasca ușor) și se pune capacul. Se fierbe timp de 1 ora. Tot cam la 10-15 minute verificati tocanita, amestecati în ea și cand scade apa prea mult adaugati cate un polonic de apa fierbinte. Pentru aceasta, păstrați o oala mica cu apa fierbinte langa oală cu tocanita dvs. și cand aveți nevoie o folosiți.
  5. Adaugati patrunjelul tocat foarte fin și mai lăsați sa fiarba 10 minute tot cu capac.
  6. Se servește cu piure de cartofi, cous-cous sau orez.

6. Sarmale

Ingrediente: 1 capatana varză (proaspătă sau murată), 8 felii grosute kaizer (sau ciolan afumat), 5 fire marar, 5 fire cimbru, 150 ml bulion, 1 lingură sare, puțin oțet
Umplutura:700 gr carne tocată de porc (500 gr carne macra + 200 gr slănină/grăsime), 350 gr orez cu bob rotund, 2 lingurite sare, 2 lingurite vegeta de casa, 1 linguriță piper, 1/4 ardei verde dat pe razatoare, 6 fire patrunjel tocat marunt, 1 ceapă medie (cca 100 gr), 2 linguri ulei, 1 linguriță boia, 100 ml bulion

Preparare:

  1. Daca varza e proaspătă se opareste întreaga în multă apa în care puneți puțin oțet, pana frunzele se înmoaie un pic ca sa le puteți rula. Daca varza e murată o folosiți ca atare, nu trebuie oparita.
  2. Desfaceti apoi frunzele de pe capatana și le curatati în zona cotorului de părțile tari. În funcție de mărimea frunzelor sau cat doriti sarmalele de mari puteti lasa frunza întreaga sau rupe în jumătate. În zona noastră se fac sarmalute mici așa ca am rupt frunzele în doua. Frunzele foarte abrupte și cotorul verzei se toacă.
  3. Pentru umplutura folosiți carne tocată care sa contina și grăsime, vor ieși mai bune. Eu am trecut proporția de carne macra cu slanina folosită fiindcă am macinat carnea acasă. Carnea se toacă în masina de carne o singura data, nu trebuie sa fie foarte fină.
  4. Ceapa data pe razatoarea mica se caleste in 2 linguri de ulei până se înmoaie, se ia de pe foc și se amestecă cu 1 linguriță boia.
  5. Într-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita de mai sus, patrunjelul tocat marunt și cei 100 ml bulion.
  6. Pe fundul unei oale înalte asezati jumătate din varză tocată, 4 felii kaizer și mararul.
  7. Formați sarmalutele folosind cate o frunza de varza și o lingură de umplutura. Le puteți forma în mână dak aveti experienta sau pe o farfurie Asezati sarmalutele în oala, unele peste altele. Ies cca 35 sarmalute mici. Deasupra asezati restul de kaizer, restul de varza tocata, cimbrul și turnați 150 ml bulion. Puneți o farfurioară peste sarmale.
  8. Într-o oală incalziti mai multă apa amestecată cu 1 lingură sare și turnați apoi din aceasta apa peste sarmalute pană sunt perfect acoperite.
  9. * daca folositi varza murata, in apa cu care acoperiti sarmalele nu mai puneți sare!
  10. Fierbeti pe aragaz cu capac, la foc mai mare pana încep sa fiarba și apoi dați pe mediu spre mic, cca 45 minute. Verificati o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte înainte de a stinge focul.

* timpul de fierbere depinde și de marimea sarmalelor

* le puteți fierbe acoperite și în cuptor cca 2-3 ore la 180 C

7.Cozonac cu scortisoara

Știm că sunteți înnebuniți după scorțișoară, mai ales în această perioadă a anului De aceea, v-am pregătit COZONACUL CINNABON cu aluat dospit la rece și umplut cu nucă, stafide, cacao și scorțișoară. Un deliciu! Preț: 50 lei bucata/ 1 kg . . Cofetăria Piticot cofetaria.piticot@gmail.com Strada Petre Ispirescu, nr. 77 021.420.66.70 Drumul Taberei, Nr 84-86 021.444.02.05 Luni 10:00-20:00; Marţi-Duminică 08:00-20:00 . . #cofetariapiticot #cofetariibucuresti #dulciuridelicioase #gustulcopilariei #bucuriidulci #rasfat #sweets #candyshop #cakeshop #instasweets #cakesofinstagram #cakestagram #cakeshop #desserts #bakery #yummy #delicious #homemade #cakelover #instagood #bake #foodlover #soulfood #cadoudulce #cozonac #cozonaccuscortisoara #cozonaccinnabon

O postare distribuită de Cofetăria Piticot (@cofetariapiticot) pe

Ingrediente: 400 gr faina alba, 40 gr zahar, 1/2 linguriță sare, 1 pliculet drojdie uscata (8 gr), 1 plic zahăr vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit), 2 ouă (la temperatura camerei), 60 gr unt topit, 80 ml lapte (caldut), 60 ml apa (calduta)
Umplutura: 150 gr zahar, 1 linguriță cu vârf scortisoara, 1/2 lingurita nucsoara, 80 gr unt topit
Preparare:

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouăle și se amestecă cu laptele, apă și untul topit.
  3. În mașina de pâine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se așează amestecul de făină. Se setează masina pe programul de framantat si dospit.
  4. * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasă la crescut la loc cald timp de 1 ora.
  5. Pentru umplutura se amestecă zahărul cu scortisoara si nucsoara. Se topește untul.
  6. Se unge o tava de chec ( de 25 cm x 10 cm) cu unt topit și se presară cu făină.
  7. Aluatul dospit se pune pe masa data cu făina si se framanta usor. Se întinde apoi foaie de 30 cm x 50 cm.
  8. Se unge aluatul cu unt topit (folosind pensula de silicon). Se presara tot zahărul aroma deasupra, într-un strat cat mai uniform.
  9. Se taie foaia (pe latura de 30 cm) în fasii de 5 cm. Deci ve-ti obtine 6 fasii (vezi poza 4).
  10. Se aseaza fasiile una peste alta (vezi poza 5). Se taie felii de cca 6-7 cm (vezi poza 6).
  11. Se aseaza stivele obtinute in tava de chec, una langa alta. Se unge deasupra cu unt și se mai presara putin zahar aromat.
  12. Se introduce tava într-o punga de plastic și se lasă la crescut la loc cald timp de 50 minute.
  13. Se coace cozonacul la 180C pentru 30 minute.

8.Gyros

#homegyros

O postare distribuită de Katona-Szűcs Emese (@mesivackor) pe

Ingrediente:1 pulpa miel, 4 catei usturoi, 3 linguri ulei masline, 1 lingură suc de lamaie, condiment gyros, sare

Preparare:

  1. Se dezoseazăpulpa de miel, pe cât posibil dintr-o singura bucata. Important e săaveți o bucata mai marisoara în care sa puteți rula fasiile pe care nu le puteți da jos decat separat. Cand sunteti super experți și dezosati toata carnea dintr-o bucata, tăiați vreo 3-4 fasii de carne de pe margine. Curatati carnea de tendoane și de membranele mai groase. Mie mi-au rămas 800 gr carne după dezosare.
  2. Se presara sare pe toate părțile și se pune carnea la frigider pana a doua zi.
  3. Se striveste usturoiul și se amestecă cu uleiul și sucul de lamaie. Se maseaza bine carnea cu aceasta marinata și se lasă la temperatura camerei 1-2 ore.
  4. Se presara peste carne condiment gyros din belșug (eu l-am folosit aproape pe tot, a rămas cam 1 linguriță). Dacă condimentul nu se lipește bine de carne mai adaugati 1-2 linguri ulei.
  5. Se ia bucata mare de pulpa si se așează pe masa de lucru. Pe ea asezati toate bucatelele de carne pe care nu ați reușit sa le dezosati într-o bucata sau l-ati tăiat de bunăvoie după ce ați reușit dezosarea perfectă a pulpei . Rulați pulpa și legați-o în cateva locuri cu ata.
  6. Incingeti o tava pe ochiul aragazului si asezati pulpa în ea, veți auzi cu sfaraie. Dați tava la cuptor la 220C pentru 15 minute. Coborati temperatura la 160C și mai lăsați cam 1 ora. Dak aveti termometru de friptura, verificati ca temperatura internă sa ajunga spre 65C.
  7. Scoateți tava din cuptor și lăsați sa se odihneasca 15 minute, acoperita cu folie de aluminiu.
  8. Cu un cutit ascutit începeți dintr-un capăt al ruladei și tăiați felii subtirele și mici, așa cum vedeți ca fac la fast-food.
  9. Serviti cu felii de rosii, ceapa, cartofi prajiti si tzatziki. Serviți pe farfurie sau în lipie.

9.Pui carbonara cu smântânăși bacon

INGREDIENTE:100 g bacon,2 catei usturoi,2 linguri unt,400 buc piept pui,4 oua,150 g parmezan,300 ml smantana pentru gatit,1/2 legatura patrunjel,sare,piper
MOD DE PREPARARE:
1. Frige pieptul de pui tăiat felii și presărat cu sare, într-o tigaie, în 2 linguri de unt, pana cand se rumenește uniform.
2. Odată rumenit, scoate puiul și toaca-l cuburi mari, iar în tigaia folosită frige baconul pentru 2-3 minute.
3. Adaugă usturoiul maruntit, lasa-l un minut, apoi adaugati ouale batute amestecate cu smantana pentru gatit și 100 g parmezan.
4. Omogenizeaza sosul obtinut și lasă-l sa scada un minut, apoi adu puiul înapoi peste sos.
5. Potrivește de sare și piper, tinand cont ca parmezanul este deja sărat și serveste puiul carbonara pe un pat de paste fierte conform indicatiilor de pe ambalaj.

10.Pui întreg gătit pe sticlă


INGREDIENTE:1 pui întreg,1 lingură cimbru,1 lingură boia de ardei dulce,1 lingură pudră de usturoi,1 linguriță busuioc uscat,1/2 linguriță sare,piper, după gust,3 linguri unt,1 sticla de 0.33 ml bere
MOD DE PREPARARE:
1. Spală bine puiul și curată apoi sticlă de bere pe exterior, inlaturand eticheta. Toarnă jumătate din cantitatea de bere în tava aleasa, ideal una cat mai grea.
2. Unge puiul bine cu unt moale din abundență, apoi presara cu combinatia de condimente, adaugand si combinatia de condimente pe dinauntru.
3. Asaza apoi puiul peste sticlă de bere și sprijina-l apoi in tava in cele 2 pulpe inferioare și pe sticla de bere.
4. Da puiul la cuptor la 200 de grade pentru 90-100 minute, sau pana cand puiul pe cutia de bere se rumeneste si se pătrunde bine.
5. De 2-3 ori, pe parcursul perioadei de coacere, stropeste puiul cu bere din tava. Odată pătruns, scoate puiul cu mare grijă de pe sticla, prin partea inferioară a puiului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`