Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Igor Dodon amenință că îi va retrage cetățenia moldovenească lui Băsescu. Reacția fostului șef de stat: Atât îl duce mintea! (VIDEO)

Igor Dodon amenință că îi va retrage cetățenia moldovenească lui Băsescu. Reacția fostului șef de stat: Atât îl duce mintea! (VIDEO)

Un articol de: -
Eveniment

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, face declaraţii şocante într-un interviu pentru Russia Today. Dodon susţine că Rusia ar trebui să stopeze "românizarea" tinerilor din Moldova şi cere ajutor de la Moscova pentru a opri acest proces.

Traian Băsescu spune că el ar creşte numărul de burse de la 5.000 la 10.000 şi ar pune taxe zero pentru obţinerea cetăţeniei.

”România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5.000 de tineri din Republica Moldova. Acești tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înțelegeți ce îi învață acolo? Ei primesc cetățenia românească, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare. Rusia, dacă nu greșesc, oferă doar 150-200 de locuri. Simțiți diferența? Românii sunt foarte agresivi. Și educarea copiilor, și societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Așa însă nu vom reuși”, a declarat Igor Dodon.

Fostul președinte Traian Băsescu a venit cu replica.

”Noi am generat un proces de desovietizare acolo, acordând 5.000 de burse anual tinerilor din Moldova și redând cetățenia. Din păcate, aici aveam o atitudine în neregulă a Guvernului, care a pus taxe uriașe pentru obținerea cetățeniei. 550 de euro pentru un amărât din Republica Moldova... Ar trebui făcută taxa zero.
creșterea numărului de burse de la 5.000 la 10.000 - asta i-aș face dacă aș fi la putere! Nu cred că Moscova va răspunde pozitiv, nu văd Moscova intrând într-o competiție cu România”, a declarat fostul președinte, pentru B1 TV.

Igor Dodon amenință că îi va retrage cetățenia moldovenească lui Băsescu. Reacția fostului șef de stat: Atât îl duce mintea!

Igor Dodon consideră că Republica Moldova este vinovată pentru războiul transnistrean care a început în 1992 şi a durat 4 luni. 500 de oameni au murit atunci şi mii au fost de răniţi.

”Totul a început din cauza faptului că la Chişinău au existat minţi fierbinţi, care au dorit unirea cu România. Erau şi lozinci de genul "Bagajele şi pleacă, Rusia", haideţi să vedem unde sunt mai mulţi ruşi şi să mergem peste ei. Iniţial ei au mers peste Găgăuzia, apoi peste Transnistria. Eu înţeleg că în primul rând vina este a conducerii Moldovei, eu asta recunosc. De nenumărate ori am spus că noi trebuie să recunoaştem asta şi să ne cerem scuze, deoarece au murit sute, mii de cetăţeni”, a afirmat Dodon.

Cât privește cetățenia moldovenească obținută de Traian Băsescu, Igor Dodon nu va sta cu mâinile în sân după ce va fi învestit președinte, pe 23 decembrie.

”A spus că în prima zi în care va fi instalat va retrage cetățenia Republicii Moldova. Cu ce pot să îi fac dacă atât îl duce mintea? Își va atrage dispute cu unioniștii, asta e cert! Dacă eu mă simt român până la Nistru, nu are ce-mi face Dodon, cu sau fără cetățenie”, a fost replica lui Traian Băsescu.

Loading...