Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Imperiul lui ”Daddy”. Cum s-a făcut Dragnea stăpân peste 221 de imobile, 856 de hectare în județele Teleorman și Argeș

Imperiul lui ”Daddy”. Cum s-a făcut Dragnea stăpân peste 221 de imobile, 856 de hectare în județele Teleorman și Argeș

Un articol de: -
Foto: EVZ Eveniment

Tel Drum, firma cu acționari secreți legată de Liviu Dragnea, și de alte trei firme conectate la mezinul familiei Dragnea dețin nu mai puțin de 221 de imobile, adică 856 de hectare, arată o anchetă RISE Project. Jurnaliștii au identificat alte 35 de proprietăți, pe lângă cele inițiale, deținute de corporația Tel Drum în Teleorman.

Cele mai multe proprietăți care au ajuns de la stat în proprietate privată se află în județul Teleorman, în localitățile Turnu Măgurele și Alexandria, dar unele sunt în județul Argeș.

În 1998, Tel Drum a fost transformată de Consiliul Județean Teleorman, condus de Liviu Dragnea, în societate comercială pe acțiuni. Un an mai târziu, compania a fost capitalizată cu șapte terenuri cu o suprafață de peste 5 ha, evaluate la 9,7 miliarde de lei vechi. În 2002, prin semnătura lui Dragnea, firma a fost cumpărată de Marian Fișcuci, prietenul din școală al șefului PSD.

Deși Dragnea a negat în repetate rânduri că a avut vreo legătură cu Tel Drum, jurnaliștii RISE Project au demonstrat că, în perioada mai - septembrie 2002, șeful PSD și Marian Fișcuci au fost colegi în această firmă. Asta după ce Dragnea a transferat de la Consiliul Județean către Tel Drum un alt teren din Alexandria, Consiliul Județean pe care îl conducea redevenind acționar al companiei. Așa, Liviu Dragnea a apărut oficial în structura Tel Drum

Până în noiembrie 2002, când Consiliul Județean a ieșit definitiv din acționariatul Tel Drum, firma cumpărase deja o casă de protocol, o fostă fermă cu tot cu utilaje și o clădire de birouri, care aparținuseră firmei agricole de stat Agroindustriala SA din Turnu Măgurele.

Tel Drum a intrat în schema falimentului Agroindustriala în 2002. La acea vreme, compania fusese trecută de o lună de la Consiliul Județean Teleorman, condus de Dragnea, la Marian Fișcuci, fostul coleg de liceu al lui Dragnea.

Tel Drum a primit, fără licitație, terenul de peste 3500 de mp și casa de protocol din Turnu Măgurele, ferma Lița cu terenul aferent de 12,3 ha și un bloc din Turnu Măgurele, plus utilaje agricole și obiecte de inventar. A plătit în total 4,22 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA, adică puțin peste 127.000 de dolari. Tel Drum a mai cumpărat de la firma falimentară și ferma Dona, adică alți 340.000 de mp de pământ și 66.000 de mp de clădiri.

În Alexandria, Tel Drum deține într-o fostă clădire a Băncii Naționale a României, apartamentul nr. 2 și subsolul plus o parte din terenul de 1700 de mp. Co-proprietar pe același pământ este statul. Pe strada Libertății, compania își are cartierul general. Terenul de aici, l-a moștenit, în mare parte, pe vremea când acționar era Consiliul Județean.

Tel Drum a ajuns proprietară și pe fostele clădiri și terenuri ale SIMPAS SA. La moșia din Alexandria, firma și-a mai adăugat, în acte, câteva hectare cu construcții industriale situate pe strada Abatorului la nr. 43. 

Încă două terenuri de aproape 7000 de mp, situate pe strada București nr. 2 din Alexandria, au ajuns în proprietatea Tel Drum de la altă firmă de stat. Pe unul dintre ele se află sediul firmei Proinvest, deținută de prietenii lui Dragnea anchetați de DNA pentru evaziune fiscală de peste 1 milion de euro.

Comalex SA Alexandria deținea la începutul anilor 90 toate magazinele alimentare, dar și cofetăriile, patiseriile, carmangeriile, restaurantele, berăriile, cafenelele sau chioșcurile. Procurorii DNA au început să ancheteze devalizarea firmei și au ajuns la concluzia că 33 de spații ale acesteia au fost vândute la prețuri sub valoarea pieței.

Marian Fișcuci, fostul coleg de liceu al lui Liviu Dragnea, apare și el, din nou, în schemă. SC Fiscuci M SNC, devenită ulterior Proinvest SRL, a beneficiat și ea de cel puțin un spațiu comercial deținut de Comalex SA.

Corporația Tel Drum a mai deținut până în 2008 o casă de 200 de mp cu anexe și teren de peste 1500 de mp situate pe strada Mihăiță Filipescu, peste drum de un sediu al PSD. Azi este deținută de firma MSF Art Imob SA, o societate cu acționariat ascuns ca și Tel Drum. Petre Pitiș, unul dintre fondatorii firmei, este directorul general al Tel Drum și prieten cu Liviu Dragnea.

Alte 268 de ha de pădure din localitatea Plopii Slăvitești, tot din Teleorman, sunt deținute azi de Teldrum și Gransiloz conectată de fiul lui Liviu Dragnea, mai scriu jurnaliștii RISE Project. 

Tel Drum a mai a închiriat de la stat 347 de ha de teren aflate pe malul Dunării în localitatea Seaca din Teleorman (locul în care Dragnea a pescuit Grindeanu).

În februarie 2009, Tel Drum a primit în exploatare 3,8 hectare în albia râului Vedea în localitatea Berbina. Dragnea a semnat autorizația de construire folosită de Tel Drum pentru a extrage pietrișul.  

Tot în Turnu Măgurele, Interfrigo Logistics SRL a cumpărat două spații cu vad comercial situate pe una din pietonalele din oraș. Istoricul acționarilor arată o legătură directă a firmei cu Ștefan Valentin Dragnea, fiul șefului PSD. Unul dintre spații are aproape 230 de mp (și vecin firma Proinvest, controlată de fostul coleg de liceu al lui Dragnea), iar celălalt 76 mp. Pe acesta din urmă Interfrigo l-a cumpărat direct de la Liviu Dragnea, în anul 2012, cu 620.000 de lei.

În ultimul spațiu se află magazinul Salcia. Vânzătoarea l-a spus jurnaliștilor RISE project că firma e a familiei Dragnea. Pentru produsele cumpărate, ei au primit bon fiscal din partea Romcip, fix compania prin care fiul lui Dragnea operează o fermă de porci. 

Interfrigo Logistics SRL mai are în Pitești un apartament și spațiile fostei Ciprom SA, o companie de stat producătoare de echipamente industriale.  

Citeşte mai multe despre:   Tel Drum,   Liviu Dragnea,   PSD,   Teleorman,   Alexandria
Loading...