Indemnizația de șomaj 2020. Cum îți calculezi șomajul anul acesta

Indemnizația de șomaj 2020. Cum îți calculezi șomajul anul acesta

În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile estimează că peste 750.000 de angajați își vor pierde locul de muncă, prin urmare indemnizaţia de şomaj acordată de stat va fi o soluție la care mulți vor apela. Astfel tot mai muli români vor avea nevoie să cunoască modalitatea în care acest ajutor se va calcula și care este suma pe care statul o oferă pentru cei care se află într-un impas legat de pierderea locului de muncă.

Cum se calculează indemnizația de șomaj

După cum stabilește Legea nr. 76/2002, valoarea indemnizației de șomaj depinde de stagiul de cotizare, astfel: 75% din valoarea ISR (375 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare: 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani; 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Absolvenții de peste 16 ani și fără loc de muncă beneficiază de un ajutor de șomaj de 250 de lei, sumă care se acordă timp de șase luni. Totodată, stagiul de cotizare este important și atunci când vine vorba de stabilirea perioadei de acordare a ajutorului bănesc. Astfel, indemnizația de șomaj se acordă diferențiat, după cum urmează: timp de șase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum un an; timp de nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum cinci ani; timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Care sunt documentele necesare pentru obținerea indemnizației de șomaj

Persoanele care vor să depună dosarul cu acte necesare pentru șomaj trebuie să știe că indemnizația nu poate fi cerută în cazul în care refuză un loc de muncă potrivit studiilor pe care le au sau refuză participarea la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Documentele care trebuie depuse la dosar sunt:

Cerere-tip; Actul de identitate (în original); Actele de studii și de calificare (în original, dar și în copie); Adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos sau apt de muncă, ori că ai eventuale restricții medicale; Actele eliberate de organele financiare teritoriale din care să reiasă că nu realizezi venituri sau că realizezi din activități monitorizate legal, dar suma rezultată în urma acestora nu depășește 500 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`