Reacţia MApN în scandalul uniformelor decolorate: A fost notificată firma producătoare să rezolve problemele semnalate înainte de producția celui de-al doilea lot

Reacţia MApN în scandalul uniformelor decolorate: A fost notificată firma producătoare să rezolve problemele semnalate înainte de producția celui de-al doilea lot

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) reacţionează la informaţiile apărute în presă privind calitatea cel puţin îndoielnică a noilor uniforme ale militarilor români.
Instituţia a precizat, miercuri, că toate produsele de echipament din cadrul ținutei combat, intrată în echiparea militarilor noştri, au fost achiziționate prin licitație deschisă, primul contract fiind încheiat în august 2017.

Ulterior, după echiparea militarilor şi dislocarea primului contingent în teatrele de operaţii, în februarie 2018, au fost sesizate probleme privind decolorarea şi scămoşarea costumelor combat.
Ministerul precizează că a notificat firma producătoare cu privire la aceste probleme, pentru a fi remediate înainte de producţia celui de-al doilea lot de ţinute.

„Toate produsele de echipament din cadrul ținutei combat, intrată în echiparea militarilor români, au fost achiziționate prin licitație deschisă desfășurată în mod transparent pe platforma on-line SEAP, prin anunț publicat în data de 23 februarie 2017. Astfel, au fost achiziționate următoarele produse: bocanci combat din piele întoarsă, capelă combat, centură combat, costum de protecție împotriva intemperiilor, costum combat categorii de forțe, costum termic, ecuson brodat, emblemă coifură, fes, lenjerie termică, mănuși combat, mănuși tactice, pălărie, pulover polar, scurtă, tricou, vestă tactică multifuncțională.
Pentru elaborarea specificațiilor tehnice, au fost testate o serie de materiale și prototipuri de uniforme produse în laboratoarele Armatei, evaluate prin purtare de un număr de 436 militari, în perioada 2015-2016″, se arată într-un comunicat al MApN.

După finalizarea procedurii de licitaţie deschisă, a fost încheiat, în 12 iulie 2017, un acord-cadru cu 13 furnizori, pentru produsele menţionate. Unul dintre aceşti furnizori este S.C. Adina SRL care are de livrat Armatei Române, printre altele, costumul combat, menţionează ministerul.

Valoarea maximă estimată totală a acordului-cadru este de 146 de milioane de lei, pentru toate cele 17 produse. Costumul combat (veston şi doi pantaloni) reprezintă 9% din total, adică aproximativ 14 milioane de lei, la un preţ de 161 de lei, fără TVA, per bucată.

Conform sursei citate, primul contract subsecvent s-a încheiat cu S.C. Adina SRL, în 7 august 2017. Alături de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 de costume combat pentru toate categoriile de forţe.
În luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmează a fi livrate până la sfârşitul anului.

MApN menţionează că, în ce priveşte costumele combat, norma de echipare a militarilor este de două costume la doi ani, pentru misiunile desfăşurate în ţară, şi două costume la şase luni, pentru perioada misiunilor din teatrele de operaţii. La sfârşitul perioadelor menţionate, costumele combat îşi consumă durata de utilizare.

Ministerul mai spune că pentru buna păstrare în timp a echipamentului combat este foarte importantă respectarea condiţiilor de întreţinere precizate atât pe etichetele de produs, cât şi în specificaţiile tehnice.
Uniformele au o perioadă de garanţie prevăzută prin contract de 12 luni, timp în care furnizorul are obligaţia a înlocui produsele, fără costuri suplimentare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării furnizorului de către beneficiar.

„În urma echipării militarilor cu noua ţinută şi în special după dislocarea primului contingent în teatrele de operaţii, în luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncţii legate de scămoşarea şi decolorarea costumelor. Toate aceste probleme au fost colectate periodic prin intermediul chestionarelor de evaluare distribuite fiecărui militar. În plus, echipe ale ministerului s-au deplasat în Afganistan pentru evaluarea la faţa locului. În baza concluziilor rezultate, MApN a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producţia celui de-al doilea lot de ţinute combat”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Precizările MApN vin după ce jurnalistul Adelin Petrişor a dezvăluit că uniformele militarilor români din Afganistan sunt de o calitate îndoielnică, decolorându-se după doar șase luni de misiune. Mai mult, hainele intră la apă şi se scămoşează foarte repede (Detalii AICI).

Urmăriți B1TV.ro și pe