Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul de Externe îi ia apărarea lui Tudose: Declaraţiile premierului nu au valenţe anti-maghiare, ci punctează respectarea ordinii constituţionale

Ministerul de Externe îi ia apărarea lui Tudose: Declaraţiile premierului nu au valenţe anti-maghiare, ci punctează respectarea ordinii constituţionale

Un articol de: -
Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe din România a sărit în apărarea premierului Mihai Tudose după ce acesta a fost aspru criticat de către oameni de la cel mai înalt nivel al politicii maghiare pentru declaraţiile privind cererea partidelor maghiare din România de obţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc şi după ce a afirmat că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag".

Într-un comunicat de presă, MAE subliniază că declaraţiile premierului nu au nicio valenţă etnică sau anti-maghiară, ci subliniază necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil.

Diplomaţii subliniază şi faptul că aceste tensiuni au apărut în urma lansării în spaţiului public a cererilor privind autonomia şi a rezoluţiei adoptate de cele 3 partide şi că România respectă în privinţa minorităţii maghiare cele mai înalte standarde de protecţie în materie.

Redăm mai jos comunicatul de presă al Ministerul de Externe: 

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. şi face următoarele precizări:

Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil .

Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală.

Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora.

MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.

Citeşte mai multe despre:   Mihai Tudose,   Ungaria
Loading...