Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Bodog reacționează la scandalul din sănătate. Medicii: Datele sunt manipulate (VIDEO)

Ministrul Bodog reacționează la scandalul din sănătate. Medicii: Datele sunt manipulate (VIDEO)

Un articol de: -
Eveniment

Medicii de familie nu renunţă. Nemulţumiti de faptul că revendicările nu le-au fost soluționate, doctorii trec la amenințări. Medicii spun că începând de miercuri nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, iar pacienţii nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate. 

Un răspuns a venit miercuri din partea ministrului Sănătății, Florian Bodog, însă acesta nu este cel așteptat de medici. Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, Bodog a declarat că în București, peste 90% dintre medici au semnat contractele cu Casa, iar la nivel național, peste 70%. Ministrul a mai spus că deocamdată nu se pot purta discuții pe tema banilor. 

Ministrul Bodog reacționează la scandalul din sănătate. Medicii: Datele sunt manipulate

”Vreau să demontez una din afirmații, referitoare la faptul că acordă consultații pro bono. Medicii de familie care nu au semnat actul adițional la contractul cu Casa Națională de Asigurări nu au dreptul să elibereze nici rețete compensate, nici bilete de trimitere și în această situație, pactenții au dreptul să-și aleagă un alt medic de familie care a semnat. 

Noi am discutat în cursul zilei de azi cu președintele Casei Naționale de Asigurări și l-am rugat să găsească o soluție pentru a prelungi perioada de semnare a actelor adiționale și pentru data de astăzi pentru acei medici de familie care doresc să semneze și noi vom publica o listă a tuturor  medicilor de familie care au semnat contract cu Casa pentru ca pacienții să fie informați. 

În București, peste 90% dintre medici au semnat contractele cu Casa, iar la nivel național, peste 70%. Această situație se datorează și faptului că în anii anteriori, actele adiționale au putut fi semnate și ulterior datei de 3 ianuarie, pentru că au fost cinci zile libere. Însă, în cursul zilei de astăzi va fi ultima zi în care se mai pot semna actele adiționale”, a spus Florian Bodog

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care refuză să semneze aceste acte, ministrul a răspuns: ”Medicii de familie nu sunt angajații nici ai ministerului Sănătății, și nici ai Casei Naționale de Asigurări. Domeniile lor au un contract pe care dacă doresc îl continuă, dacă nu doresc, nu îl continuă. 

Vreau să-i asigur pe toți medicii că noi vrem să debirocratizăm actul medical, dar vrem să-l debirocratizăm legal, în așa fel încât pacientul și medicul să nu aibă de suferit. (...) La acest moment, toate discuțiile care se poartă cu medicii de familie, se învârt în jurul banilor. Domniile lor doresc mai mulți bani, ceea ce, din punct de vedere conceptual este corect, ceea ce și eu, ca ministru susțin, însă nu este, la momentul la care discutăm, nu este cazul de asemenea discuții. Nu ăsta este modul în care se vor rezolva lucrurile, prin blocarea sistemului și pe spinarea pacienților”, a mai spus ministrul. 

Pe de altă parte, Rodica Tănăsescu, președintele Sindicatului Național de Medicina Familiei (SNMF) a susținut că reprezentanții Casei Naționale de Asigurări manipulează informațiile. 

”Mie îmi pare rău că sunt minimizare problemele noastre la nivel financiar. Am solicitat casei naționale și ministerului Sănătății finanțare pentru cabinete, pornind de la realitatea existentă în ambulatorul integrat de specialitate. Nu am cerut cai verzi pe pereți. 

Din păcate, această problemă nu este singura. Sunt o mulțime de probleme legate de protocoalele terapeutice, de birocrație, de legislație, nimic din ceea ce am discutat nu este finalizat. (...)

Din cunoștințele noastre, mai puțin de jumătate dintre medici au semnat adiționalul, la nivel național. În București, se pare că sunt mai mulți. Casa Națională nu e prima dată când manipulează informațiile. Noi avem o numerotare paralelă care spune altceva”, a susținut președintele SNMF.
 

Citeşte mai multe despre:   Florian Bodog
Loading...