Proiect de lege: Ofiţeri SRI în fiecare avion înmatriculat în România

Proiect de lege: Ofiţeri SRI în fiecare avion înmatriculat în România

Un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului, iniţiat de opt deputaţi şi senatori, prevede introducerea de ofiţeri SRI care să fie prezenţi în fiecare avion înmatriculat în România pentru a asigura securitatea.

„În plan global, terorismul a căpătat noi dimensiuni, nefiind un fenomen îndepărtat, ci unul aproape de spaţiul nostru (…), cetăţenii români putând fi afectaţi de consecinţele actelor teroriste”, se arată în expunerea de motive.

Aceşti ofiţeri vor fi pe modelul celor din Statelor Unite, deja celebrii „air marshals” sau „şerifii aerului”.

Tot în expunerea de motive a proiectului de lege se menţionează că riscurile teroriste sunt în creştere în contextul fenomenului migraţionist.

„Mediul general de securitate relevă că Europa a devenit o zonă operaţională, prin prisma riscurilor teroriste generate de deplasările, în şi dinspre zone de conflict, ale luptătorilor străini şi de accesarea de către terorişti a valurilor de migranţi”, se precizează în proiect.

Din cauza acestui risc în creştere, motivează iniţiatorii, se impune introducerea unei măsuri de siguranţă la bordul avioanelor.

„În vederea prevenirii unor acte de terorism la bordul aeronavelor civile înmatriculate în România / aparţinând transportatorilor aerieni licenţiaţi de statul român, Serviciul Român de Informaţii asigură prezenţa şi coordonarea însoţitorilor înarmaţi la bordul aeronavelor, în conformitate cu politica naţională de securitate sau obligaţiile asumate de România prin actele internaţionale la care este parte”, se arată în proiectul de lege.

De altfel, România are o vastă experienţă în această privinţă, la Bucureşti existând unul din cele trei centre de pregătire a „Şerifilor aerului” la nivel European. Alte două mai sunt în Germania şi Polonia.

Cursanţii nu sunt luaţi de la zero, ei fiind selectaţi din rândul ofiţerilor din trupele antitero.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:02 - Crima de la Padina: Ce a decis Tribunalul Dâmboviţa în cazul fiilor vrăjitoarei Sidonia
22:01 - Statuia Julietei lui Shakespeare din Verona a fost distrusă de turiștii ghinioniști în dragoste, a doua oară
21:57 - Simona Halep acuză laboratorul din București! Sportiva a constatat că a fost judecată după documentul venit din România
21:55 - Rareș Bogdan: Noi nu am făcut un summit la București pentru Nehammer. Sunt încrezător că lucrurile se vor regla până la finele anului / Iohannis și Ciucă au avut discursuri consistente, de care ar fi meritat să se discute mai mult (VIDEO)
21:42 - Ionuț Stroe, după anunțul făcut de Nehammer: Interesul lui electoral a dictat o asemenea poziție. Cu această atitudine extrem de rigidă și inflexibilă a căzut pe locul 3 în Austria (VIDEO)
21:41 - Israelul va rezista presiunii internaționale de a opri atacul asupra oraașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, spune Netanyahu
21:26 - Cum a reușit Roxana Nemeș să treacă peste bullying-ul pe care l-a primit pe Internet: „M-a afectat foarte mult”
21:16 - Drulă (USR): Iohannis și liderii PNL s-au făcut preș în fața lui Nehammer. El spunea că România nu intră în Schengen, iar ei îl aplaudau
21:10 - Mike Tyson, 57 de ani, va reveni în ringul de box pentru un meci live împotriva lui Jake Paul, 27 de ani, difuzat de Netflix
20:49 - Ruby regretă că și-a pus silicoane: „Au fost vreo 7 ani în care am ținut ascunsă problema asta. Am văzut și alte cazuri, mai nefericite decât al meu” (VIDEO, FOTO)