Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Pacienții au de suferit din cauza politicilor PSD: Medicamentele ieftine sunt de negăsit în farmacii (VIDEO)

Pacienții au de suferit din cauza politicilor PSD: Medicamentele ieftine sunt de negăsit în farmacii (VIDEO)

Un articol de: -
Eveniment

Politica PSD, de ieftinire a medicamentelor, are efecte complet contrare celor scontate. Medicamentele generice, de 15-20 de lei sunt de negăsit în farmacii, deoarece sunt prea ieftine pentru a genera profit iar distribuitorul şi farmacistul nu mai sunt interesaţi să facă aprovizionarea cu ele, informează B1 TV. Au de suferit pacienţii bolnavi de inimă, cei cu probleme gastrice, diabeticii şi sau cei care suferă de epilepsie. 

Politici fără cap: Medicamentele ieftine sunt de negăsit în farmacii

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, Sorin Pavelui, expertul în politici de sănătate al Societății Academice Române, a explicat că, în mod paradoxal, legislația din țara noastră promovează prețul cel mai mare. 

”Fiecare farmacie, fiecare distribuitor și fiecare producător deși face comenzi cu o marfă cu valențe etice, de fapt face comerț. Atunci, au obligația față de propriii acționari să facă profit. Din păcate, politica prețurilor din România este în mare suferință de multă vreme. Numai că, fără să fie corelate între ele diversele politici, este foarte simplist să spui scădem prețurile sau încercăm să dăm prețul cel mai mic din UE, dar să ingnorăm, în același timp că unii producători nu vor mai dori să-și vândă o marfă atât de ieftină într-o țară care nu este chiar atât de mare consumatoare de medicamente, comparativ cu alte țări. 

Cred că principala problemă este că, în loc să stimulăm producătorii și distribuitorii să concureze pe preț și să se ducă ei înșiși pe prețul cel mai mic și să înerce să-l promoveze pe acesta, avem o legislație care promovează în mod paradoxal prețul cel mai mare. Există o taxă pe cifra de afaceri a celor care vând medicamente. În aceste condiții, ei întră în competiție care să vândă mai mult și, eventual mai scump, pentru a acoperi această taxă pe care o plătesc, care, în momentul de față este cam 20% din cifra de afaceri. Din păcate, cel care are de suferit din aceastî politică necorelată este pacientul pentru că, de cele mai multe ori, pacienții găsesc medicamentele respective, dar numai variantele mai scumpe, iar farmaciștii și distribuitorii trebuie să fie înțeleși pentru că, pur și simplu nu au cum să opteze pentru varianta acea mai ieftină”, a explicat Sorin Paveliu. 
 

Citeşte mai multe despre:   medicamentelor,   generice,   farmacii,   ieftine,   distribuitorul
Loading...