Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment ”Pe americani nu îi consideră aici nimeni drept criminali și ocupanți": Ambasada Rusiei la București contestă ideea schimbării numelui parcului F.I.Tolbuhin 

”Pe americani nu îi consideră aici nimeni drept criminali și ocupanți": Ambasada Rusiei la București contestă ideea schimbării numelui parcului F.I.Tolbuhin 

Un articol de: -
Foto: adevarul.ro Eveniment

Ambasada Rusiei la București este nemulțumită de faptul că viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a propus schimbarea numelui numelui Parcului F.I.Tolbuhin și acuză "încercări nejustificate de a revizui istoria pe baza standardelor duble", se arată într-un comunicat de presă al reprezentanței diplomatice. 

Reprezentanții Ambasadei contestă argumentele invocate de Dan Cristian Popescu, potrivit căruia "mareșalul sovietic chipurile a fost un ocupant si invadator", iar "Armata Roșie a adus comunismul pe pământul românesc".

"Inițiatorii acestei idei probabil știu că la București, de exemplu, sunt două monumente (în parcurile Cișmigiu și P.D.Kiseleff) ridicate în cinstea piloților militari americani care au bombardat fără milă capitala română pe 4 aprilie 1944. Ca urmare a acestor bombardamente au fost uciși circa 3.000 de civili și peste 2.000 au fost răniți, peste 3.000 de case au fost distruse. Demn de remarcat este că pe americani nu îi consideră aici nimeni drept "criminali și ocupanți", precum că nimeni aici nu pune sub semnul întrebării relevanța imortalizării memoriei acestora în capitala României", se arata comunicatul Ambasadei.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al Ambasadei Rusiei la București: 

În luna iulie a.c. pe pagina sa personală de internet Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 din București, a prezentat inițiativa de a preschimba denumirea Parcului F.Tolbuhin, explicând acest lucru prin faptul că mareşalul sovietic chipurile a fost un “ocupant și invadator”, iar „Armata Roșie a adus comunismul” pe pământul românesc.
Considerăm astfel de inițiative ca o încercare de a resuscita fobiile istorice nefondate, prin demonizarea uneia dintre marile puteri învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial și, în special, de a pune la îndoială rolul decisiv al Armatei Roșii în înfrângerea Germaniei naziste.

Este binecunoscut că la 22 iunie 1941, Germania hitleristă și aliații săi europeni, inclusiv România, au atacat în mod perfid Uniunea Sovietică. În același timp, regimul lui Antonescu a oferit Berlinului nu numai infrastructura și resursele țării sale, ci și cel mai mare contingent militar dintre sateliții lui Hitler (peste 600.000 de persoane) dintre sateliții lui Hitler. Pierderile URSS în Marele Război pentru Apărarea Patriei se ridică la zeci de milioane de vieți omenești.

În etapa finală a celui de-al Doilea Război Mondial, România, după lovitura de stat din 23 august 1944 condusă de Regele Mihai, s-a alăturat coaliției antihitleriste. Trupele sovietice și române împreună au eliberat România și alte țări de cotropitorii fascişti. Eliberarea României a fost realizată cu prețul unor mari sacrificii: pierderile totale ale trupelor sovietice în operațiunile de pe teritoriul român au depășit 286 de mii de oameni, printre care 69 de mii au murit și au fost înmormântați în pământul românesc. Și armata română a avut pierderi considerabile: peste 58 de mii de uciși, răniți și dispăruți.

Contribuția decisivă la eliberarea României au adus-o operațiunile ofensive desfășurate cu succes de către Fronturile al 2-lea și al 3-lea Ucrainene sub conducerea mareșalilor Rodion Malinovskiy și Fiodor Tolbuhin.

Este demn de menționat faptul că tocmai comandantul sovietic Fiodor Tolbuhin aflat în acea perioadă la conducerea gruparii sudice a trupelor Armatei Sovietice în anul 1946 i-a înmânat Regelui României Mihai I Ordinul Victoriei cu nr. 16, acesta devenind unul dintre cei cinci cavaleri străini ai acestei cele mai înalte decorațiuni.

Considerăm că inițiativa de preschimbare a numelui parcului “Fiodor Tolbuhin” se încadrează în contextul larg ale unor încercări nejustificate de a revizui istoria pe baza standardelor duble. Inițiatorii acestei idei probabil știu că la București, de exemplu, sunt două monumente (în parcurile Cișmigiu și P.D.Kiseleff) ridicate în cinstea piloților militari americani care au bombardat fără milă capitala română pe 4 aprilie 1944. Ca urmare a acestor bombardamente au fost uciși circa 3.000 de civili și peste 2.000 au fost răniți, peste 3.000 de case au fost distruse. Demn de remarcat este că pe americani nu îi consideră aici nimeni drept “criminali și ocupanți”, precum că nimeni aici nu pune sub semnul întrebării relevanța imortalizării memoriei acestora în capitala României.

Ar fi potrivit să le aducem aminte autorilor ideii de a preschimba numele parcului despre următorul episod. În 2012 la Sankt Petersburg a avut loc un scandal legat de deschiderea stației de metrou “Buharestskaia”. Un grup de inițiativă a cetățenilor pe motive politice s-a opus denumirii stației “Buharestskaia”. La acea vreme Bucureștiul oficial venea cu retorică neprietenoasă la adresa Federației Ruse, iar președintele României chiar a încercat în mod public să îl justifice pe criminalul de război, dictatorul Ion Antonescu, care a ordonat armatei să atace Uniunea Sovietică (este bine cunoscut cum s-a finalizat această “epopee” la Stalingrad).

Totuși autoritățile municipale (comisia toponimică) au păstrat nume care a fost aprobat anterior. În felul acesta a fost demonstrate o abordare sobră și imparţială pentru soluționarea problemei.

Opinia publică din Rusia speră că în privința acestui modest Parc Tolbuhin bunul simț va prevala și autoritățile locale nu vor fi implicate în campanii politice, care ar fi capabile să întunece atmosfera relațiilor ruso-române care și acum nu este una senină (vedeți declarația oficială a Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse din 17.08.2017).
În acest caz considerăm că este oportun și justificat să oferim posibilitatea de a dezbate toate problemele ale istoriei trăite în comun Comisiei academice ruso-române de istorici, ședința căreia este în prezent în curs de pregătire.

 

Loading...