Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Premieră în „industria” plagiatului: Prin ordin de ministru, o discipolă al lui Oprea rămâne fără titlul de doctor al Academiei SRI

Premieră în „industria” plagiatului: Prin ordin de ministru, o discipolă al lui Oprea rămâne fără titlul de doctor al Academiei SRI

Un articol de: -
Foto: rfi.ro Eveniment

În premieră, un doctorand a cărui lucrare a fost coordonată de Gabriel Oprea a rămas fără titlul de doctor după ce s-a constata că a plagiat. Este vorba despre Florica Diaconescu, judecătoare la Secția I Civilă a Curții de Apel Craiova, după cum anunță jurnalista Emilia Șercan, într-un articol publicat pe site-ul pressone.ro.

Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a luat această decizie pe 9 octombrie. Hotărârea putea fi contestată până la data de 9 noiembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. 

Astfel, "ordinul de ministru privind retragerea titlului de doctor al doamnei Florica Diaconescu a fost elaborat și este pe circuitul de avizare", a declarat, pe 10 noiembrie, Gigel Paraschiv, secretarul de stat din Ministerul Educației responsabil pentru învățământul superior, pentru sursa citată. 

Florica Diaconescu a devenit doctoranda lui Gabriel Oprea, la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, în anul 2008.

Teza sa de doctorat se numește "Dimensiunea juridică a securității naționale din perspectiva respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului", iar specialiștii au constatat că mai multe porțiuni, care variază de la trei rânduri, la opt pagini, din aceasta au fost copiate, fără citarea sursei și fără menționarea autorului în corpul lucrării sau la bibliografie. Au existat și cazuri în care sursa era menționată doar în bibliografie. 

Emilia Șercan amintește că acesta nu este doar primul titlu de doctor al unui doctorand coordonat de Gabriel Oprea, retras din motive de plagiat, ci și prima dată când un astfel de titlu este retras din această cauză de la un doctorant al ANIMV a SRI. 
 

Citeşte mai multe despre:   Gabriel Oprea,   doctor,   plagiat,   Florica Diaconescu
Loading...