Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Preotul care a uitat poruncile. Decanul de la Teologie din Constanţa anchetat pentru fals intelectual și abuz în serviciu

Preotul care a uitat poruncile. Decanul de la Teologie din Constanţa anchetat pentru fals intelectual și abuz în serviciu

Un articol de: -
Eveniment

Deși corupția face încă ravagii în societatea românească, tentative de a lupta împotriva ei, cel puțin la nivel declarativ există în toate instituțiile de pe plaiurile mioritice. O excepție notabilă de la acest trend face însă Biserica Ortodoxă Română care refuză cu obstinație să înceapă un autentic proces de primenire, reformă și evacuare a scheletelor istorice din dulapuri.

Din fericire, justiția și presa își fac - deși cam timid - datoria semnalând cazurile controversate și abuzurile din sânul Bisericii.

Preotul Bogdan Moise, fostul decan al Facultăţii de Teologie în cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru acuzaţiile de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii şi  fals intelectual.

Eparhia ortodoxă a Constanței a fost mereu în atenția presei cu diferite scandaluri de corupție în care au fost implicați angajații ei de la vlădică la opincă. Vezi, de exemplu ultimul dosar în care este implicat Arhiepiscopul Teodosie al Constanței. Detalii aici.

În acelaşi dosar, lectorul universitar Bogdan - Florin Chiriluţă a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru  condmnare de  2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcţie publică, potrivit Adevărul.   

 Acesta a pledat vinovat pentru fals în declaraţii în formă continuată, uz de fals (2 fapte) şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii.

Bogdan- Florin Chiriluţă trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă cuprinsă între 60 şi 120 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2013 – 2015, Chiriluţă, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanţa – Facultatea de Teologie, ar fi întocmit în fals un număr de 6 declaraţii pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menţionat mai sus.  

 „Ulterior, conducerea Universităţii Ovidius Constanţa, acţionând fără vinovăţie, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferenţiar universitar şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 – iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei”, acuză procurorii anticorupţie..

În demersurile sale, în anul 2013, Chiriluţă ar fi beneficiat de ajutorul lui  Moise, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa.

Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei privind pe Chiriluţă au fost trimise la Tribunalul Constanţa.

Precizăm că Facultățile de teologie ortodoxă au, în țara noastră, un regim special, aflându-se atât în subordinea Bisericii, cât și Statului. Dubla subordonare a fost acceptată tacit de BOR dintr-un motiv foarte pragmatic: statul plătește cheltuielile de întreținere și salariile profesorilor.

Dacă Biserica nu este în stare să își facă curățenie în propria ogradă, statul este nevoit să ia măsuri mai drastice.

Precizăm că în ultimii ani mai mulți clerici de nivel înalt sau mediu ai BOR au intrat în atenția DNA pentru fapte de corupție. 

Loading...