Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Pro sau contra ALĂPTĂRII ÎN PUBLIC. Internauții s-au întrecut în argumente... și jigniri (FOTO)

Pro sau contra ALĂPTĂRII ÎN PUBLIC. Internauții s-au întrecut în argumente... și jigniri (FOTO)

Un articol de: -
Foto: Perfecte Eveniment

Perioada 1-7 august marchează Săptămâna Internațională a Alăptării, ocazie cu care peste tot în lume se organizează evenimente care atrag atenţia asupra importanţei hrănirii la sân a bebeluşilor. În acest context, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat că va depune un proiect de lege, prin care să fie protejat dreptul femeilor de a alăpta în spaţii publice, dat fiind că au existat cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii pentru că îşi alăptau copilul.

”Obiectivul principal este acela de a împiedica un comportament discriminatoriu: sunt cazuri în care mamele au fost date afară din hoteluri sau restaurante pentru că erau nevoite să îşi hrănească copilul. Trebuie precizat că durata zilnică de alăptare a unui sugar, precum şi periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hrănitului exclusiv acasă, care ar izola social şi profesional mama.

Am văzut mai multe comentarii care vorbesc despre "decenţă" în cazul alăptatului în public. Totuşi, indiferent care ar fi poziţia noastră estetică sau etică pe aceasta temă, nimic nu poate prevala asupra dreptului copilului la hrană şi sănătate”, a declarta Raețchi, citat de Digi24.

Subiectul a stârnit discuții aprinse pe rețelele de socializare, unii întrecându-se în argumente, alții în injurii.

Unii au susținut inițiativa deputatului liberal, dat fiind că în acest moment în legislația românească nu există prevederi care să ofere o protecție explicită.

”Copiilor li se face foame și în afara programului. Femeile nu sunt mereu într-un spațiu privat atunci când i se face copilului foame. Iertați-i și pe unii și pe alții. Pe ăia mici, pe sugari, fiindcă nu au discernământ și țipă de foame și li se face foame tam-nisam. Pe femei fiindcă au sâni care alăptează.

Pudibonderia și teama de corp sunt teribile. Înclin să cred că este mai mult vorba despre teama de corp și neînțelegerea lui. Corpul femeilor este complex și are funcții multiple. Nu este doar sursă de plăcere, ci și una de hrană. Hai să nu confundăm cele două dimensiuni când vine vorba despre alăptat”, a scris profesorul universitar Oana Băluță, pe contul său de Facebook.

”- Cred că niciunul nu avem o problemă să mâncăm, atunci când ne e foame, sau doar din plăcerea companiei, în afara spațiului privat. Ba dimpotrivă, facem uneori din asta un act estetic, ludic, îl expunem pe rețele online.
- Cred că bebelușilor le este foame, la fel ca și nouă, indiferent unde se află. 
- Cred că mamele care alăptează nu sunt și nu trebuie condamnate la arest la domiciliu.
- Cred că există, în mintea celor care sar în sus oripilați, o asociere a sânului cu sexualitatea, nu cu hrana. Treaba lor, cu obsesiile lor cu tot. Poate că mai bine s-ar controla nițel. (...)

În concluzie, dacă avem o minimă bunăvoință să acceptăm că bebelușilor le e foame oriunde, că mamele sunt, totuși, femei libere, că sânii sunt primordial sursă de hrană, nu jucării sexuale, cred că putem ajunge la ceva mai mult firesc și naturalețe”, a comentat, la rândul său, profesorul universitar Mihaela Miroiu.

Acesta a revenit cu o postare în care și-a exprimat îngrijorarea față de misoginismul manifestat chiar și de unele femei: ”Postarea mea de ieri despre alăptatul in public m-a pus in nefericita situație sa vad că o experiență universal-maternă și general-umană (măcar fiindcă toți venim din femei și cei mai mulți ne-am hrănit din laptele trupului lor), ajunge să fie comparată cu urinatul și masturbarea, eventual urinatul și masturbarea în public. De către femei. Cred că o formă mai radicală de misoginism nu am văzut. Tu, femeie, să denigrezi, ba chiar și hulești o experiență profund femeiască. Cât autodispreț încape în asta? Ce complexe nefericite? Câtă ură de sine pentru apartenența la sexul femeiesc? Hotărât, feminismul este o parte a umanismului. Bărbații pot să fie la fel de feminiști, dacă sunt umaniști. Femeile pot să fie și radical misogine, odată ce le apucă greața de propria apartenență și propriul specific. Teribil, teribil de trist”.

În schimb, alții au reale probleme în a înțelege o astfel de situație. A simțit-o pe pielea ei Cristina Șișcanu Ionescu. Aceasta a fost aspru criticată de către unii utilizatori de Facebook pentru simplul fapt că a ”îndrăznit” să posteze o imagine cu ea în timp ce-și alăptează copilul, tocmai pentru a marca Săptămâna Internațională a Alăptării. 

”Nu îmi va fi niciodată rușine să îmi alaptez copilul în public! Presupusa indecenta este doar in mintile primitive ale unora. Este un gest cât se poate de natural, mai mult decât atât... înălțător! Este Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân! În România doar 30% dintre femei își alapteaza bebelușii în primele 6 luni de viață, deși 95% dintre ele pot alapta cu succes. Le mulțumesc mamicilor care au fost alături de mine susținând firescul!”, a fost mesajul Cristinei.

Greu de înțeles, însă, pentru unii, care nu pricep nicicum necesitatea și dreptul mamei de a-și putea alăpta copilul în public. 

”Si urinatul nu e tot un gest natural? cum ar fi sa ne dezbracăm toți pe strada sa ne apucam de făcut pipi?!!!”, a fost doar unul dintre comentarile la postarea Cristinei Șișcanu, comentariu care a strâns peste 1.400 de reacții.

”Ce ma dezgusta cel mai tare este faptul ca cele care "critica" alaptatul in public sunt FEMEi! Citesc cu stupoare cum sunt "oripilate" de faptul ca un copil este hranit la sân, in public! Dragi femei, unele mamici, altele nu, de ce sunteti atat de inversunate?! Ce va deranjeaza de fapt pe voi?! Pentru ca Nu inteleg nemultumirea voastra, oricare ar fii aceasta! Daca va uitati atente la unele icoane si Maica Domnului este pictata cum il alapteaza pe Iisus Hristos!! #AlaptezȘiSuntMândră oriunde, oricand, si oricum!”, a comentat și Gabriela Voicu.

În vreme ce unii au încercat să prezinte argumentele pro și contra alăptatului în spațiul public, într-un limbaj mai mult sau mai puțin civilizat, alții au încercat să identifice motivele pentru care anumiți oameni sunt atât de reticenți în fața unui asemenea gest.

”Știți ce a băgat spaima de homosexuali în ortodocșii români, nu?

Paradele gay. Locurile unde vin oamenii care preferă altfel de sex decât majoritatea ortodoxă și își manifestă dreptul și orientarea.

Doar că unii dintre ei aleg să le manifeste cu paiete, în fundurile goale și în cele mai tâmpite și mai inacceptabile poziții. Ce a înțeles de aici ortodoxul român? Toți homosexualii sunt niște demenți care și-ar trage-o pe stradă, cu oricine, din orice poziție, nu vă lăsați copiii pe mâna homosexualilor, afară cu homosexualii din școli, zbang CpF.

Așa și cu alăptarea în public. Pur și simplu publicul începe să capete adversitate la ideea asta doar pentru că un grup de femei de business capitalizează imagine și bani pe spatele unei idei, ducând-o pe cele mai înalte culmi de penibilism”, a argumentat bloggerul Cetin Ametcea, care a ținut să precizeze că este pro alăptare în spațiul public.

Loading...