Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment "Racolarea magistraţilor de către servicii, pedepsită cu închisoare". Propunerea UNJR pentru CSM

"Racolarea magistraţilor de către servicii, pedepsită cu închisoare". Propunerea UNJR pentru CSM

Un articol de: -
Eveniment

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca racolarea sau tentativa de recolare a magistraţilor de către servicii să fie pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. De asemenea, UNJR a propus ca şi comisiile parlamentare de control al serviciilor să poată verifica dacă acestea au acoperiţi în justiţie sau nu.

UNJR a anunţat, joi, printr-un comunicat, că a propus CSM completarea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prin includerea unei noi infracţiuni şi pedepse pe măsură gravităţii faptei pentru angajaţii serviciilor de informaţii care încearcă să racoleze magistraţi.

"Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Incalcarea acestei interdictii este infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani", se arată în textul propus de UNJR, făcut public pe site-ul instituției.

Pedeapsa aplicată lucrătorilor serviciilor de informaţii vine ca o completare la interdicţia care deja îi priveşte pe magistraţi şi personalul auxiliar, cărora le este interzis să fie lucrători operativi ai serviciilor de informaţii.

"Vechea reglementare, care impunea interdicții de partea magistraților de a nu fi acoperiți, nu impunea însă nici o pedeapsă pentru cei din servicii care racolau sau încercau racolarea și nici nu oferea mijloace efective de control, făcându-o pur formală, lucru dovedit de faptul că de doi ani situația verificării acoperiților din justiție nu este clarificată", a precizat Dana Gîrbovan, președinte UNJR.

"UNJR consideră că legile justiției necesită o aducere la zi, motiv pentru care este important să discutăm deschis despre problemele și provocările din justiție, iar prin efort comun să găsim cele mai bune soluții legislative pentru a le rezolva", a concluzionat Dana Gîrbovan, potrivit sursei citate.

Citeşte mai multe despre:   CSM,   închisoare
 
 
Loading...