Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment România a rămas fără ministru al Apărării cu puțin înainte de cel mai mare exercițiu militar al Rusiei de la sfârșitul Războiului Rece și după valul de pensionări din Armată

România a rămas fără ministru al Apărării cu puțin înainte de cel mai mare exercițiu militar al Rusiei de la sfârșitul Războiului Rece și după valul de pensionări din Armată

Un articol de: -
Foto: ziareromania.ro Eveniment

România a rămas marți fără ministrul Apărării după ce Adrian Țuțuianu și-a dat demisia în contextul în care MApN a anunțat că nu va putea face toate plățile către salariații militari și nici către personalul civil pentru că nu s-a făcut rectificarea bugetară pe anul 2017. 

De subliniat este însă că demisia ministrului vine cu doar câteva zile înainte de începerea Zapad 2017, cel mai mare exercițiu militar al Rusiei de după Războiul Rece. 

Exercițiul, care se va desfășura între 14 și 20 septembrie în Belarus și în enclava Kaliningrad, pune pe jar Alianța Nord Atlanitcă, jurnaliștii de la Washingtonexaminer.com avertizând chiar că "Rusia ar putea fi pe cale să invadeze Europa".

Jurnalistul american Tom Rogan, specializat în politică externă, susține că exercițiile intitulate Zapad-2017 vor testa capacitatea armatei ruse de a conduce o ofensivă militară și că acestea reprezintă exact pretextul pe care Rusia l-ar putea folosi să invadeze Europa.

Aceste avertizări au circulat de mai multe săptămâni în spațiul public, dar oficialii ruși au ținut să calmeze spiritele susținând de fiecare dată că scopul exercițiilor este de a testa capacitatea defensivă și nicidecum cea ofensivă a armatei.

Asta în ciuda faptului că rușii pun numărul oficial undeva între 10.000 și 13.000 de soldați. Iar alegerea Belaruslui ca locație se dorește a fi un avertisement pentru țările membre NATO.

În plus, rezerviști vor fi chemați și în enclava Kaliningrad, ceea ce provoacă emoții Poloniei. Pe lângă Polonia, și cele trei state baltice, Letonia, Litunia și Estonia, se simt amenințate de o invazie în cadrul Zapad-2017.

De precizat este și faptul că în România situația era deja una sensibilă înainte de demisia ministrului în contextul scandalului privind pensiile speciale ale angajaților din MApN. 

Un val de pensionări din sistemul de Apărare, militarii temându-se că o eventuală modificare a legii pensiilor militare va duce la diminuarea viitoarelor pensii. 

Citeşte mai multe despre:   România,   ministrul Apărării,   demisia,   Zapad 2017,   exercițiu militar,   Rusia,   pensionări,   pensiilor militare
Loading...