Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Românii bolnavi de tuberculoză riscă să rămână fără medicamentele

Românii bolnavi de tuberculoză riscă să rămână fără medicamentele

Un articol de: -
Eveniment

O nouă criză amenință serviciile sanitare din România. Bolnavii de tuberculoză vor rămâne fără medicamentele vitale tratamentului, acuză organizațiile non-guvernamentale internaționale, care până acum  i-au sponsorizat pe pacienții români, anunță stirileprotv.

Cei implicați cer că statul român să-și facă datoria și să aducă medicamentele necesare în țară. Cei din Ministerul Sănătății susțin, în ciuda evidențelor, că au semnat înțelegeri cu partenerii străini, fapt negat de aceștia.

42 de organizații non-guvernamentale, române și străine i-au scris Ministrului Sănătății și premierului Mihai Tudose și i-au avertizat că bolnavii de tuberculoză vor rămâne din 2018 fără bani pentru tratament. O parte dintre organizații au asigurat până acum parte din suportul material pentru pacienți și i-au ajutat să se vindece.

Ministerul Sănătății susține că nu vor există astfel de probleme și că ″Pacientii (...) vor fi preluați de către Programul Național de Tuberculoză al cărui buget va fi suplimentat și de către un Program care va fi finanțat de către Fondul Global pentru o perioadă de 3 ani″⁣

Doar că asociația menționată la final este una dintre cele care atrage atenția că nu mai poate ajută și că statul trebuie să-și facă datoria.

Vlad Mixich, reprezentant ORS: ’’Ne dau bani, 4 mil de euro, însă se specifică foarte clar că nu sunt pentru tratamente ci pentru tranzit: pregătirea medicilor.″

Statul român are și o a două problemă. Pe lângă banii necesari tratării a mii de pacienți, trebuie să se asigure că aduce pe piață din România medicamentele care lipsesc. 15 dintre ele ar trebui autorizate.

Vlad Mixich: ’’ANM și-a făcut acum treaba pentru 7 dintre ele, alte 2 sunt în evaluare. Mingea este acum în curtea MS să dea mai repede aprobari″

Daca statul român va eșua, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, cei care vor suferi sunt pacienții.

România este țara europeană cu cea mai mare incidență a tuberculozei, de 6 ori peste media Uniunii Europene. Anual 17 mii de români fac această boală, iar 3 dintre ei își pierd viața în fiecare zi. Lipsa medicamentelor ar duce cu siguranță la creșterea acestui număr.

Între timp legea tuberculozei, care ar trebui să intre în vigoare înainte de sfârșitul acestui an, a rămas blocată în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Citeşte mai multe despre:   tuberculoza,   medicamente,   Ministerul Sănătății,   Vlad Mixich
Loading...